Epidemia momentului, hepatita copiilor. Tot ce trebuie să știți despre cum se manifestă boala
În lume au apărut mai multe cazuri de hepatită severă acută în rândul copiilor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au fost raportate 169 de cazuri. Unele au fost grave. 17 copii au avut nevoie de transplant, iar un copil a murit. Medicul pediatru Mihai Craiu a abordat acest subiect și a vorbit despre epidemia momentului, hepatita copiilor. De asemenea, acesta a oferit sfaturi pentru părinți.
Ce se știe cu exactitate e că 10% din copii au avut nevoie de transplant hepatic, iar un copil a murit. Aceste informații îi îngrijorează cu siguranță pe părinți, însă panica nu trebuie lăsată să se instaleze. Medicul Mihai Craiu a făcut o postare pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” în care a explicat ce se știe până acum despre hepatita misterioasă de care toată lumea vorbește. „În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă”, scrie medicul Mihai Craiu.
Un aspect important de precizat este că jumătate din copii s-au vindecat deja, iar evaluarea făcută de autoritățile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. „Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția. OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țările unde au fost descrie cazuri”, mai precizează medicul.
Sfaturi pentru părinți
În cadrul postării se regăsesc și câteva sfaturi pentru părinți. După ce frecventăm locuri publice e necesar să ne spălăm pe mâini, iar alimentele consumate crude (fructe, legume) trebuie și ele spălate. De asemenea, medicul atrage atenția asupra administrării de paracetamol. Dacă copilul are febră indicat e ca acesta să primească exact doza recomandată de medic sau de prospect. „Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale”, spune Mihai Craiu.
Pentru moment medicul consideră că este util ca părinții să recunoască semnele de hepatită. Acestea sunt reprezentate de grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră. În cazul în care aceste simptome apar, copilul trebuie dus la spital cât mai rapid pentru analize. „Panica și automedicația sigur nu ajută”, spune, în încheiere, Mihai Craiu. Întreaga postare poate fi văzută aici.