Invențiile au schimbat viața oamenilor. Seismograful și scara Richter
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre seismograf și scara Richter.
Cutremurul e un fenomen al naturii cu care avem de-a face și despre care cu siguranță ați învățat sau veți învăța la școală. Azi vom vorbi despre seismograf și despre scara Richter. Momentul în care are loc un cutremur, durata lui, dar și intensitatea, sunt înregistrate în mod automat de un aparat. Acesta se numește seismograf.
Evoluția seismografului
De-a lungul timpului au fost dezvoltate fel și fel de astfel de aparate, care mai de care mai moderne. Însă, la început, oamenii monitorizau cutremurele cu diferite invenții banale am putea spune. Conform thoughtco.com, în jurul anului 132 d. Hr. omul de știință chinez Chang Heng a inventat primul seismoscop. Acesta era numit borcanul dragonului și „înregistra” producerea unui cutremur. Borcanul dragonului era un borcan cilindric cu opt capete de dragon dispuse în jurul lui, fiecare ținând în gură câte o minge. La baza borcanului erau opt broaște, fiecare direct sub câte un cap de dragon. În momentul în care avea loc un cutremur, o minge din gura unui dragon cădea, iar ea era prinsă de broasca de sub dragonul respectiv.
Câteva secole mai târziu, în Italia au fost dezvoltate dispozitive care foloseau mișcarea apei și, mai târziu, a mercurului. Luigi Palmieri a proiectat un seismometru cu mercur în 1855. Atunci când se producea un cutremur, mercurul se mișca și realiza un contact electric care oprea un ceas și pornea un tambur de înregistrare pe care era reprodusă mișcarea unui plutitor de pe suprafața mercurului. Acesta a fost primul dispozitiv care a înregistrat ora cutremurului, precum și intensitatea și durata mișcărilor.
Primul seismograf modern a fost inventat de John Milne, seismolog și geolog englez. În 1880, Sir James Alfred Ewing, Thomas Gray și John Milne – toți oameni de știință britanici care lucrau în Japonia – au început să studieze cutremurele. Aceștia au fondat Societatea Seismologică din Japonia, care a finanțat inventarea seismografelor. Milne a inventat seismograful cu pendul orizontal în același an.
26 aprilie – Ziua Scării Richter
An de an oamenii celebrează, neoficial, scara Richter. Cu ajutorul acesteia seismograful măsoară intensitatea cutremurelor. Scara Richter e invenția seismologului american Charles Francis Richter, născut în 26 aprilie 1900. Practic, oamenii îl celebrează la această dată pe el și munca lui. Richter a locuit până în adolescență la o fermă în Ohio, iar apoi s-a mutat cu mama sa în Los Angeles. Studiile le-a făcut la Universitatea din California de Sud, iar apoi a studiat fizica la Universitatea Stanford și la Institutul de Tehnologie California, scrie britannica.com. Împreună cu Beno Gutenberg (1880 – 1960), un profesor de origine germană, Richter a dezvoltat în 1935 scara de magnitudine care a ajuns să fie asociată cu numele său.
Scara Richter măsoară magnitudinea unui cutremur, adică puterea lui, pe o scară de la 0 la 10. Fiecare număr reprezintă un cutremur de 10 ori mai puternic decât numărul anterior. De exemplu, un cutremur de magnitudine 4 e de 10 ori mai puternic și eliberează de aproximativ 32 de ori mai multă energie decât un cutremur de magnitudine 3, conform timeanddate.com. Deși scara Richter a fost înlocuită cu scale mai moderne, oamenii și mass – media folosesc în continuare termenul „scară Richter”, deși cutremurul despre care se vorbește nu a fost identificat neapărat cu acest dispozitiv.
Dicționar
Magnitudine: mărime care indică gradul de intensitate al unui cutremur.