Cele mai interesante plante din lume. Nerium oleander, cea mai periculoasă plantă de grădină
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre nerium oleander, cea mai periculoasă plantă de grădină. Deși este toxic pentru oameni dacă este ingerat, el este crescut în aproape toată lumea datorită frumuseții sale.
Pe cât este de frumoasă, pe atât este și de periculoasă planta despre care vorbim astăzi. Cu toate astea, ea este foarte populară în grădinile din toată lumea. Nerium oleander, sau leandrul cum este cunoscut în România, este un copăcel mic cultivat în toate zonele temperate și subtropicale de pe glob. El este folosit adesea pentru ornamentarea grădinilor, aspectul lui fiind foarte plăcut.
Nerium oleander poate avea o înălțime de doi – șase metri. La maturitate, scoarța copacului are o culoare gri. Frunzele lui cresc în perechi, sunt verzi-închise și au o lungime de până la 21 de centimetri și o lățime de 3,5 centimetri.
Florile leandrului cresc în grupuri pe fiecare creangă. Culoarea lor este albă, roz sau chiar roșie iar diametrul lor este de 5 centimetri. Fructul are lungimea de până la 23 de centimetri, este subțire, iar la maturitate se deschide pentru a răspândi semințele.
Crește în toată lumea
Această plantă este fie nativă, fie a fost naturalizată într-o mulțime de zone precum nord-vestul Africii, peninsula Iberică, zona mediteraneană, sudul Asiei și chiar sudul Chinei. Ea crește în apropierea apelor curgătoare, locuri unde poate tolera atât perioade secetoase, cât și perioade pline de inundații.
În Statele Unite, leandrul poate fi găsit aproape în toată țara. În California și în Texas, el este plantat de-a lungul șoselelor. Se estimează că există 25 de milioane de astfel de copăcei plantați lângă drumuri.
Datorită rezistenței sale, leandrul a fost plantat în abundență pe insula Galveston din Texas după uraganul din 1900. Acum, această insulă este cunoscută drept „orașul leandrului”, loc unde are loc anual un festival dedicat plantei.
Rata de mortalitate e mică
Leandrul a fost considerat de-a lungul istoriei o plantă otrăvitoare. Unele componente ale sale sunt extrem de toxice, în special pentru animale, dacă sunt consumate în cantități mari. Una dintre acele substanțe este oleandrina care este cunoscută pentru faptul că este toxică dacă este înghițită.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală că majoritatea păsărilor și rozătoarelor sunt relativ imune la leandru. Totuși, alte mamifere precum câinii și oamenii sunt sensibile la efectele leandrului.
Cu toate astea, cercetătorii au observat că doar copiii sunt expuși la riscuri mari când vine vorba de leandru. În general, rata de mortalitate cauzată de ingerarea acestei plante este foarte mică. În anul 2000, doi copii din Statele Unite au înghițit din greșeală câteva flori de leandru, ulterior pierzându-și viața. Conform medicilor, acesta fusese primul astfel de caz din istoria țării.
Există multe legende în jurul acestei plante
Leandrul poate cauza probleme gastrointestinale, ale inimii și chiar asupra sistemului nervos. Printre problemele gastrointestinale se numără senzația de greața, vărsatul, salivarea în exces, dureri abdominale și diaree cu sânge.
Când vine vorba de probleme cardiace, cei care consumă leandru ar putea simți un ritm alert al inimii care ulterior scade sub cel normal. În cazuri extreme, ritmul poate scădea atât de mult încât persoanei afectate poate să îi fie frig. Printre simptomele la nivelul sistemului nervos se numără amețeala, frisoanele, convulsiile și chiar intrarea într-o stare de comă ce poate duce la moarte.
Toxicitatea acestei plante a dat naștere mai multor legende urbane. Acestea au fost documentate pe mai multe continente. Una dintre cele mai cunoscute este despre o familie care leșină după ce mănâncă alimente preparate deasupra unui foc făcut cu crengi de leandru. Alte variante conțin armata lui Napoleon sau a lui Alexandru cel Mare în locul familiei.