O nouă specie de broască a fost descoperită în Amazon. Cum arată ea
În Amazon „locuiește” o nouă specie de broască. Locuitorii din Peru știau de existența ei, însă ea nu era cunoscută de biologi. Acum lucrurile s-au schimbat. Datorită unor ghizi locali și a unei echipe internaționale de cercetători broasca a primit un nume științific și o descriere oficială.
Locuitorii din zonă descriu broasca ca fiind una mică, care scormonește și are un bot lung. Fiindcă are nasul mare, aceștia au numit broasca „rana danta”, adică „broasca tapir”. Broaștele din această specie nu au fost studiate până acum fiindcă se pare că nu sunt deloc ușor de găsit. „Aceste broaște sunt foarte greu de găsit, iar acest lucru duce la faptul că sunt puțin studiate. Este un exemplu de diversitate ascunsă a Amazonului și este important să o documentăm pentru a înțelege cât de importantă este funcția ecosistemului”, spune cercetătorul Michelle Thompson, conform fieldmuseum.org. El lucrează în cadrul Keller Science Action Center de la Field Museum din Chicago și este unul dintre autorii unui studiu care descrie broasca în Evolutionary Systematics.
Cercetătorul Germán Chávez, principalul autor al studiului, spune că nu ar fi neobișnuit ca acest tip de broască să trăiască numai în acea zonă. „Broaștele din acest gen sunt răspândite pe tot cuprinsul Amazonului, dar, deoarece trăiesc sub pământ și nu pot ajunge foarte departe săpând, ariile în care este distribuită fiecare specie sunt destul de mici. Din moment ce am găsit această nouă specie în turbăria amazoniană, nu ar fi ciudat ca ea să fie limitată la acest mediu. Forma corpului său și aspectul general par să fie adaptate la solul moale al turbăriilor, mai degrabă decât la forma robustă și mai largă a speciilor din alte medii”, spune cercetătorul.
Cum arată noua broscuță
Cercetătorii au numit noua broască descoperită Synapturanus danta. „Synapturanus” este numele genului din care fac parte aceste broaște, iar „danta” e cuvântul local pentru „tapir”. Aspectul acestui tip de broască este impresionant și foarte diferit de ceea ce știm noi despre broaște. În primul rând, ele nu sunt verzi, ci maro. „Arată ca o caricatură a unui tapir deoarece are un corp mare și umflat, și un cap mic și ascuțit. Broaștele sunt mici, cam de mărimea unei monede de 25 de cenți, sunt de culoare maro, sunt subterane și sunt rapide. Știi că aceste broaște mici sunt undeva sub pământ, dar nu le vezi țopăind”, explică Michelle Thompson.
Deși sunt greu de văzut, broaștele nu sunt greu de auzit. „Am tot auzit acest bip-bip-bip-bip care venea din subteran și am bănuit că ar putea fi o nouă specie de broască de vizuină, deoarece recent au fost descrise și alte specii din genul său”, mai spune Michelle Thompson. În prima noapte cercetătorii au reușit să prindă un pui din această specie de broască. Însă nu era suficient. Aveau nevoie de un adult. După nopți lungi de căutări, și săpături după fiecare bipăit auzit, echipa a reușit să prindă un exemplar adult.
Broscuțele de sub pământ sunt foarte importante. „Ele fac parte din ecosistemul subteran. Se deplasează acolo jos, mănâncă acolo jos, își depun ouăle acolo jos. Contribuie la ciclul de nutrienți și la schimbarea structurii solului”, spune autorul principal al studiului.