În cât timp digerăm un hamburger? Concluzia specialiștilor în nutriție
Pe cât este mâncarea fast-food de delicioasă, pe atât este de nesănătoasă. Aveți idee în cât timp digerăm un singur hamburger? Concluzia specialiștilor americani în nutriție o să vă facă să vă gândiți de două ori înainte să comandați un astfel de produs.
Deși pare greu de crezut, un singur Big Mac poate cauza deshidratare și foame exagerată. Experții americani au realizat recent un infografic care ne arată ce se întâmplă în organism, timp de o oră după ce consumi un hamburger.
McDonalds este unul dintre cele mai cunoscute lanțuri fast-food din lume. Big Mac, cel mai popular hamburger al restaurantului, este preferatul multora dintre noi. Știați, însă, că la doar 10 minute de la consumarea sa, glicemia noastră atinge un nivel alarmant?
Mai apoi, la o jumătate de oră, noi începem să ne deshidratăm. După doar 40 de minute ni se face iar foame. Oare ce rost are să-l mâncăm dacă nici măcar nu ne satură? Când vine vorba despre digeste, corpul nostru îl procesează în mai mult de trei zile.
Ce se întâmplă în corpul nostru după ce mâncăm un hamburger
Un alt hamburger foarte popular este cel cu cașcaval. El conține 540 de calorii. Acest număr variază în funcție de restaurantul de unde îl cumpărăm. Pe lângă faptul că acest produs determină o creștere enormă a zahărului în sânge, el creează și o dependență.
Atunci când consumăm un hamburger, corpul nostru produce dopamină. Această substanță este cunoscută drept „hormonul fericirii”. Ea este eliminată de creier și în cazul consumului de droguri. Din această cauză, această producție poate duce la mâncat compulsiv, adică fără control.
Un alt aspect nesănătos al burgerului este chifla. Aceasta conține o cantitate mare de fructoză din siropul de porumb pe care îl conține, dar și mult sodiu. Ambele substanțe provoacă dependență și ne fac să vrem să mâncăm tot mai mult.
Conform analizelor, un hamburger conține aproximativ 970 de miligrame de sodiu. Această cantitate este uriașă și poate provoca deshidratare. Simptomele sunt asemănătoare celor provocate de foame. Astfel, deliciosul burger te păcălește extrem de ușor, dându-ți impresia că îți este iar poftă de mâncare.
De asemenea, o cantitate mare de sodiu în organism îngreunează eliminarea sa cu ajutorul rinichilor. Această problemă dă naștere unui adevărat cerc vicios. Inima noastră începe să bată mai repede pentru a pompa cât mai mult sânge în creier. Făcând asta, tensiunea noastră crește, sporind riscul apariției bolilor cardiace sau a atacurilor cerebrale.
În cât timp digerăm un hamburger
Este nevoie de 1 – 3 zile pentru pentru ca organismul nostru să digere mâncarea. În cazul burgerilor situația este mai complicată. Specialiștii americani în nutriție au ajuns la concluzia că este nevoie de mai mult de trei zile pentru a digera în totalitate un burger. Acest lucru se datorează faptului că alimentul este bogat în grăsimi, în special în grăsimi trans.
Grăsimile trans sunt cel mai periculos tip de grăsimi. Ele sunt digerate în 51 de zile. Un singur burger poate conține în jur de 1,5 grame de astfel de grăsimi. Acestea sunt asociate cu mai multe probleme de sănătate printre care bolile de inimă, obezitatea, cancerul și diabetul.