Cum vine Sfânta Lumină de la Ierusalim, cea mai mare minune a zilelor noastre
În curând ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului, adică Paștele. Sâmbătă noaptea cu toții merg la biserică, acolo unde fiecare ia Lumină și are grijă să ajungă cu ea acasă. Sfânta Lumină de la Ierusalim e cea mai mare minune a zilelor noastre, iar despre ea vom vorbi mai detaliat în cele ce urmează.
An de an, în Sâmbăta Mare, Sfânta Lumină vine pe Mormântul Domnului. Pare a fi o poveste din basme, însă e cât se poate de real. Conform crestinortodox.ro, aceasta este cea mai mare minune văzută atât de credincioși, cât și de necredincioși. În Sâmbăta Mare, ziua, cândva între orele 12:30 – 13:30, Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului. De secole întregi se știe că aceasta se aprinde numai la ortodocși.
La Ierusalim lucrurile sunt foarte bine organizate. Încă din noaptea Vinerii Mari câțiva polițiști locali necreștini verifică toate obiectele din interiorul bisericii. Asta ca nu cumva să existe vreo sursă de foc. De asemenea, este verificat și arhiereul grec care presară vată pe Mormântul Domnului. După aceste verificări se sting toate luminile, iar ușa Sfântului Mormânt e sigilată cu două benzi de pânză albă, cu ceară și sigilii la capete, în formă de X. Acolo, la ușă, rămân de pază gardieni. În Sâmbăta Mare slujbele încep încă de dimineață, iar până să ajungă cu toții la Sfântul Mormânt au loc mai multe evenimente. Odată ajunși acolo, slujitorii în frunte cu patriarhul înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt după care se retrag și așteaptă venirea Sfintei Lumini.
Cum vine Sfânta Lumină
În jurul orei 12:00 patriarhul este condus în fața Sfântului Mormânt de către doi diaconi și de ecleziarhul bisericii. Acolo este controlat de polițiștii necredincioși pentru a nu avea vreo sursă de foc asupra lui. După control patriarhul desigilează ușa Sfântului Mormânt și intră în prima încăpere, numită „Capela Îngerului”, însoțit, după tradiție, de un arab musulman. Patriarhul intră în cea de-a doua încăpere și îngenunchează în fața lespedei Sfântului Mormânt, în timp ce arabul rămâne în prima cameră și-l supraveghează. Toate luminile se sting și toată lumea începe și se roagă.
După 15 – 20 de minute de rugăciune minunea se întâmplă. Toată lumea din biserică observă o ca o scânteie luminoasă de fulger care coboară în zig zag prin cupola mare a Bisericii. Aceasta coboară deasupra Capelei Sfântului Mormânt după care intră înăuntru ca o subțire rază de foc și aprinde vata presărată pe Mormântul Domnului. Sfânta Lumină a venit, iar patriarhul adună vata aprinsă, care, surprinzător, nu are timp de câteva minute. Vata este pusă în două cupe de aur, iar apoi patriarhul aprinde în prezența musulmanului două buchete mari a câte 33 de lumânări. Acestea sunt date pe geam diaconilor. Ei duc un buchet în Sfântul Altar și altul la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Și minunea nu se termină aici. În momentul în care patriarhul iese din Sfântul Mormânt se aprind singure câteva candele ale ortodocșilor, lumânări din sfeșnice și candelele din Altarul Bisericii Mari. Nu doar cei din Ierusalim se bucură de Sfânta Lumină. Câteva lumânări sunt aduse cu un zbor special în Grecia, iar apoi de acolo sunt duse în celelalte țări predominant ortodoxe din Europa de Est.
Dicționar
Arhiereu: cea mai înaltă treaptă în ierarhia bisericească;
Diacon: membru al clerului hirotonit în prima treaptă a ierarhiei bisericești;
Cler: totalitatea preoților unei biserici, ai unei eparhii, ai unei țări;
Ecleziarh: cleric care are în grija sa rânduiala serviciului religios într-o biserică sau într-o mănăstire;
Lespede: placă poligonală de piatră naturală (prelucrată), de dimensiuni mari, cu care se acoperă mormintele, se pavează interiorul unor edificii, aleile, etc.