Tradițiile de Paște de pe glob. Ciocnitul de ouă este mult mai vechi decât credeți
Cu ocazia sărbătorilor, noi am decis să vă prezentăm tradițiile de Paște de pe glob. Știați că ciocnitul ouălor este mult mai vechi decât am crede?
Tradiția vopsirii ouălor de Paște datează de foarte mult timp. Ouăle sunt văzute ca un simbol al nașterii. Este logic de ce fac parte din celebrarea venirii primăverii. Utilizarea ouălor în sărbătoarea Paștelui datează încă de la începuturile creștinismului, ouăle roșii simbolizând renașterea lui Iisus Hristos.
Cum vopsesc oamenii ouăle pe glob
Mulți dintre membrii bisericii ortodoxe încă utilizează doar această culoare atunci când vopsesc ouăle. Totuși, cea mai folosită metodă de vopsire a ouălor sunt acele culori pastel ce pot fi găsite în magazinele din toată lumea.
Mai apoi există pysanki, adică ouăle de Paște din Ucraina decorate într-un mod foarte complex cu ceară. Acest tip de ornamentare a ouălor este folosit în mai multe țări slave și datează încă dinaintea tradiției creștine, ea avându-și originile în tradiții păgâne.
Ce este vânătoarea de ouă
Totuși, atunci când vorbim de Paște nu vorbim doar de vopsitul ouălor. Există o mulțime de activități și jocuri ce au loc în diferitele culturi de pe glob. Un exemplu foarte popular este vânătoarea de ouă.
În ziua de Paște, adulții ascund ouă vopsite prin casă sau prin grădina ca mai apoi copiii să se întreacă în a găsi cât mai multe. Cândva se foloseau ouă adevărate pentru această tradiție. Astăzi, însă, majoritatea adulților preferă să ascundă ouă de ciocolată sau de jucărie.
Precum Iepurașul de Paște, această tradiție își are originile în Germania. Bărbații germani din secolul al XVII-lea ascundeau ouă ca mai apoi acestea să fie căutate de femei și de copii. Activitatea a devenit cu adevărat populară în Anglia în secolul al XIX-lea cu ajutorul Reginei Victoria. De acolo, ea s-a răspândit în restul țărilor.
Știați că ouăle de Paște iau parte în curse?
O altă tradiție este rostogolirea ouălor. În funcție de unde te afli pe glob, această tradiție poate să difere. În Regatul Unit, locul unde a început această activitate acum sute de ani, copiii decorează ouă și le rostogolesc de pe dealuri înverzite sau pe alte suprafețe până ce ajung la o linie de finish. În schimb, pe continentul european, cei mici se folosesc de linguri de lemn pentru a rostogoli ouăle de-a lungul unui câmp.
Ciocnirea ouălor este mult mai veche decât credem
Un alt eveniment major care se practică și în România este ciocnitul de ouă. Cu siguranță ați participat măcar o dată la o astfel de luptă crâncenă între membrii familiei. Jocul presupune ca doi oameni să ia în mână câte un ou fiert vopsit. Ulterior, cei doi încep să-și ciocnească „armele” în speranța că oul adversarului se va crăpa.
Ciocnitul ouălor a fost înregistrat pentru prima oară în secolul al XIV-lea în Regatul Unit. De atunci, această tradiție a început să fie practicată în aproape toată lumea creștină. De fapt, ea este atât de iubită de oameni încât este practicată și de cei care nu sunt creștini. De exemplu, în Assam, India, oamenii joacă o variantă a acestei activități numită Koni-juj.