Locuri de poveste din România. Știți că avem un castel cu unicorni?
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Oare câți dintre voi știți că la noi în țară există un castel cu unicorni? Da, ați văzut bine. Azi chiar vorbim despre un astfel de castel. Se numește Castelul Kornis și e situat în satul Mănăstirea, comuna Mica, județul Cluj. Să nu vă gândiți că sunteți singurii care nu au auzit de acest castel. Cumva este normal ca lumea să nu știe de el. Asta deoarece azi el e părăsit și în mare parte au mai rămas doar ruine. Însă, atracția principală pentru copii, adică unicornii, sunt la locul lor.
Castelul Kornis este una dintre cele mai interesante clădiri din zona Transilvaniei. Conform site-ului Primăriei Mica, cândva castelul era de-a dreptul superb. Mai mult decât atât, găzduia cel mai mare muzeu de Științe Naturale din Europa. Locul e inclus și în Lista monumentelor istorice atestate din România, cu patru poziții: Castelul Kornis, aripa veche a castelului, corpul neoclasic al castelului și fântâna castelului.
Castelul, construit în urmă cu sute de ani
Construcția Castelului Kornis a început în anul 1573, sub îndrumarea lui Kristof Kereszturi și a continuat apoi timp de 19 ani. De-a lungul timpului castelul a fost completat cu clădiri secundare, iar în anii 1600 castelul a devenit proprietatea familiei Kornis, care a adăugat clădirii etajul al doilea. „În anul 1720, Zsigmond Kornis a construit două noi bastioane octogonale în partea sudică și a refăcut turnul de la intrarea în castel. Turn care există și în zilele noastre. În fața turnului de poartă se află un pod, construit peste un șanț, la capătul căruia doi inorogi din piatră, cu cornul metalic, străjuiesc și astăzi intrarea în castel.
În anul 1941 povestea castelului se termină brusc, în timpul celui de-al doilea război mondial, când cea mai mare parte a castelului a fost distrusă. Biblioteca ce cuprindea peste 9000 de volume, formată din cărți rare, a fost distrusă și cărțile arse în curtea castelului. În anii 1975 – 1976 o parte din zidăria castelului a fost reconstruită. Iar capela Kornis a fost preluată de către Biserica Ortodoxă. Din păcate, nu s-au mai făcut lucrări serioase de refacere a castelului, fapt pentru care acum castelul e mai mult ruine”, se arată pe site-ul Primăriei Mica.
Din păcate, în ultima vreme castelul nu a beneficiat de lucrări de restaurare deoarece îi aparține ultimei moștenitoare a familiei Kornis. Din acest motiv primăria nu are dreptul de a interveni în nici un fel pentru renovare sau valorificare, însă se caută soluții. Azi castelul e reprezentat mai degrabă de ruine. Totuși, unicornii de la intrare sunt la locul lor și sunt la fel de impunători.
Dicționar
Bastion: fortificație cilindrică sau poligonală construită de obicei la colțurile unei fortărețe;