Cel mai lung fulger a fost de dimensiunea României. Iată ce trebuie să faceți atunci când fulgeră
Știați că cel mai lung fulger a fost de dimensiunea României? Deși sună imposibil, acest record a fost validat recent de Organizația Meteorologică Mondială. Iată ce alte recorduri au mai fost validate, dar și cum ne adăpostim corect în timpul unei furtuni.
Cu toții suntem fascinați în timpul unei furtunii cu fulgere. Pe cât de periculoase sunt, pe atât sunt și de spectaculoase. Știați că ele sunt mai periculoase decât uraganele și decât tornadele? Anual rănesc sau chiar ucid între 75 și 100 de oameni.
Fulgere sunt făcute din curent electric. Ele se formează în nori sus de tot, pe cer, în urma frecării dintre picăturile înghețate de ploaie. Aceste coliziuni crează încărcare electrică. V-ați frecat vreodată șosetele de covor ca mai apoi să vă curentați în momentul în care atingeați ceva de metal? Ei bine, procesul prin care norii se încarcă cu electricitate este același.
La un moment dat, norul se încarcă bine de tot cu curent, la fel ca o baterie. Acest curent mai apoi este atras de pământ, descărcându-se pe orice se ridică de la sol precum copacii, antenele, munții sau chiar oamenii. Astfel se formează fulgere pe care le admirăm, dar de care ne temem cu toții. Un singur fulger poate să aibă o temperatură de aproape 30.000 de grade Celsius. Asta îl face de aproape șase ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui.
Știați că cel mai lung fulger a fost de dimensiunea României?
În lume există Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție care monitorizează aceste fenomene. Recent, ei au validat două recorduri ce vor fi foarte greu de întrecut.
Primul record este cel pentru cel mai lung fulger ca distanță. Acest record a fost stabilit în Statele Unite pe data de 29 aprilie 2020. Un singur fulger a parcurs o distanță de 768 de kilometri. Aceasta este aproape toată lungimea țării noastre. Nu știu cum vă sună vouă, dar pentru mine un fulger de mărimea României pare înfricoșător.
Cel de-al doilea record a fost stabilit pe data de 18 iunie 2019 în nordul Argentinei și în Uruguay și este pentru cel mai lung fulger ca și durată. În mod normal, fulgerele apar și dispar instant. Dacă nu ești atent pierzi spectacolul de lumini. Unii fotografi stau ore în șir în speranța că vor reuși să fotografieze un singur fulger. Cel mai lung fulger ca și durată s-a desfășurat timp de 17,102 secunde. Vă vine să credeți că un fulger poate să țină atât?
Cum ne adăpostim corect în cazul unei furtuni
Totuși, cum reacționăm în cazul unei furtuni electrice? OMM ne sfătuiește, în primul rând, să ne adăpostim imediat. Potrivit organizației, singurele zone sigure în acest sens sunt clădirile solide cu instalații electrice și conducte. În niciun caz să nu vă adăpostiți pe câmpii, plaje sau în stațiile de autobuz. De asemenea, o persoană care se află în interiorul unei mașini închise, cu acoperiș metalic este mult mai bine protejată decât un motociclist.