„O minte sclipitoare”, program online, gratuit, pentru copiii supradotați
Până în 31 mai cadrele didactice își pot înscrie, cu acordul părinților, copiii supradotați în cadrul programului „ O minte sclipitoare”. Proiectul este inițiat de Fundația Dan Voiculescu și se adresează copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între opt și 18 ani, care au un IQ ridicat.
Programul e menit să le ofere copiilor cu abilități specifice supradotaților posibilitatea să identifice nu doar coeficientul de IQ, ci și abilitățile necesare pentru a se descurca în viață. Pentru a avea succes, abilitățile academice nu sunt suficiente, deși așa au fost crescute generații întregi. Chiar dacă au un IQ ridicat, copiii au nevoie și de abilități sociale. Acestea împreună cu cele academice formează un tot care le va permite celor mici să aibă performanțe pe măsura capacității intelectuale individuale.
„Prin intermediul acestui program, prin recomandările consilierilor, elevii vor fi în măsură să afle care sunt ariile care trebuie dezvoltate și vor fi astfel capabili să-și îmbunătățească performanțele. De asemenea, profesorii, prin recomandările pe care le vor primi, vor știi cum să îi ajute eficient pe acești copii să-și folosească la maxim potențialul de care dispun”, transmit inițiatorii proiectului.
Etapele programului „O minte sclipitoare”
Perioada de înscriere este din 15 aprilie până în 31 mai. Apoi, din 1 iunie și până în 19 iunie are loc perioada de organizare și planificare, în funcție de numărul de copii înscriși. În cele din urmă, în perioada 20 iunie – 11 septembrie, au loc testările, evaluările, precum și sesiunile de concluzii și recomandări. Programul „O minte sclipitoare” cuprinde trei etape și anume:
Etapa I – susținerea testului de cultură generală. În funcție de rezultatul obținut copiii se vor califica în etapa a II-a. Punctajul minim necesar calificării este de 9 din 10 puncte;
Etapa a II-a – susținerea testului de inteligență;
Etapa a III-a – sesiuni de concluzii și recomandări pentru triunghiul copil – părinte – educator.
Printre recomandările specialiștilor se vor număra și activități complementare. Acestea le vor fi de folos copiilor supradotați pentru a-și dezvolta întregul potențial. De asemenea, vor reuși să-și contureze trăsăturile de personalitate și să aibă performanțe pe măsura capacității intelectuale individuale. Activitățile din cadrul acestui program vor avea loc online, pe platforma educațională ȘcoalaFDVDR. Participarea este gratuită. Înscrierea se face de către cadrele didactice, completând un formular de înscriere. Acesta e disponibil aici.