Invențiile au schimbat viața oamenilor. Scrabble, jocul care a cucerit întreaga lume
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre Scrabble, jocul care a cucerit întreaga lume.
Zilele trecute, mai exact în 13 aprilie, s-a sărbătorit Ziua Scrabble. Tocmai din acest motiv ne-am gândit să vă prezentăm povestea jocului. Acesta a fost creat în 1938 de Alfred Mosher Butts, un arhitect american, iar data pentru Ziua Scrabble coincide cu ziua de naștere a celui care a inventat jocul. Pe scurt, pentru cei care nu știu, Scrabble e un joc de cuvinte în care participanții trebuie să pună litere pe tablă și să formeze cuvinte. Planșa e asemănătoare cu cea de la rebus, asta însemnând că pot fi formate cuvinte doar pe orizontală sau verticală. Jocul e câștigat de cel care adună cât mai multe puncte.
Cum a început povestea Scrabble
Povestea Scrabble a început odată cu marea criză economică din 1929 care a lăsat o mulțime de oameni fără loc de muncă. Printre aceștia se număra și Alfred Mosher Butts. În 1933 arhitectul șomer a inventat jocul care avea să ridice moralul a milioane de oameni, deși la acel moment el nu știa asta. Înainte de a inventa jocul, Butts a analizat jocurile deja existente. În urma analizei și-a dat seama că jocurile de cuvinte nu sunt la fel de populare ca cele de cărți deoarece nu au scor. Plecând de la asta arhitectul a dat naștere unui nou joc pe care l-a numit inițial Lexiko. Apoi, câțiva ani mai târziu, după ce a adus câteva modificări jocului, numele a fost schimbat în Criss Cross Words.
La început jocul a fost apreciat de foarte puțini oameni, iar marii producători de jocuri îi închideau ușa în nas lui Butts și invenției lui. Asta până când, într-o zi, Butts l-a întâlnit pe James Brunot, un antreprenor pasionat de jocuri. Cei doi au îmbunătățit jocul făcând mici modificări în ceea ce privește designul și regulile, iar în final i-au schimbat și numele în Scrabble. Oficial, conform scrabble.hasbro.com, jocul a fost înregistrat ca marcă în anul 1948.
La început jocul era realizat într-o școală abandonată
Jocul Scrabble a început să fie din ce în ce mai apreciat, iar în scurt timp producția s-a mutat din casa soților Brunot într-o școală mică, abandonată. Împreună cu câțiva prieteni în noul lor sediu se produceau 12 jocuri pe oră. Literele erau ștampilate una câte una pe micile plăcuțe de lemn. Deși pare totul roz, în primii patru ani familia Brunot a dus o luptă grea. Deși au produs 2.400 de jocuri, aceștia au pierdut 450 de dolari.
În 1950 președintele MACY’S, un lanț de magazine universale, a descoperit jocul în timp ce se afla într-o vacanță. Acestuia i-a plăcut atât de mult încât a comandat câteva și pentru magazinul său. În decurs de un an Scrabble a devenit un joc pe care oricine trebuia să-l aibă. Cererea era atât de mare încât familia Brunot nu mai făcea față cu producția așa că în 1952 i-au oferit o licență companiei producătoare de jocuri Selchow & Righter. Apoi, în 1972 compania a cumpărat marca comercială de la Brunot, aceasta având drepturi exclusive asupra tuturor produselor marca Scrabble în Statele Unite și Canada. Scrabble a trecut dintr-o companie în alta, iar azi îi aparține lui Hasbro Inc, care deține și Milton Bradley Company, un important producător de jocuri din America. Acum jocul e iubit de milioane de oameni din zeci de țări.