COMORILE MUZEELOR. Portretul familiei Eisenstädter von Busiasch
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre portretul familiei Eisenstädter von Busiasch, o familie foarte influentă din Banat. Ea a fost înnobilată chiar de împăratul Franz Joseph al Austriei.
Pe data de 15 aprilie a fost sărbătorită în toată lumea Ziua Mondială a Artei. Această zi își propune să aducă o recunoaștere contribuției oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Data sărbătorii nu a fost aleasă întâmplător. În această zi s-a născut în anul 1452 pictorul, sculptorul, arhitectul, inventatorul și umanistul italian Leonardo da Vinci. El este considerat un adevărat simbol al liberei exprimări și un vizionar în lumea artelor.
Cu această ocazie, Muzeul Național al Banatului a decis să vă prezinte povestea unei familii deosebite din Banat. Este vorba despre familia Eisenstädter von Busiasch care a fost extrem de importantă pentru regiune la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Numele familiei Eisenstädter von Busiasch are o importanță bine definită în istoria orașului Timișoara. Ei au fost înnobilați în anul 1872 de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu predicatul nobiliar von Busiasch (de Buziaș, buziási).
Au fost foarte importanți pentru economia Banatului
Conform lui Marius Cornea, muzeograf în cadrul Muzeului Banatului, membrii familiei au format o adevărată dinastie cu un rol extrem de important în economia provinciei bănățene. De asemenea, ea a ajutat la crearea unei relații financiare pe ruta Timișoara – Becicherecul Mare (azi Zrenjanin), Szeged și cele două capitale ale Imperiului austro-ungar: Budapesta și Viena. În acest ultim oraș Simon Eisenstädter von Busiasch a înființat compania „Eisenstädter și Fiii” în primele decenii ale secolului XIX.
Simon și Hermine, care a fost născută Guttman, au avut zece copii: șapte băieți și trei fete. Cu toții au contribuit prin alianțe matrimoniale la creșterea puterii economice și financiare a familiei. După Al Doilea Război Mondial, cele trei surori (Margit, Irene și Hermine) au ajuns într-o stare de sărăcie lucie. Ele au fost nevoite să înstrăineze obiectele din casa familiei Eisenstädter von Busiasch. La acea vreme, ea se afla în fața tribunalului din Timișoara.
Ultima descendentă a familiei a vândut după anul 1970 unei familii de medici cinci portrete. Acestea erau ultimele picturi din galeria foarte mare de portrete Eisenstädter von Busiasch. Pictura prezentată mai sus se numește „Portret de femeie”. Ea a fost făcută la școala vieneză undeva în jurul anului 1830. Autorul ei este necunoscut.