Peștii, mai deștepți decât credeați. Se pricep la aritmetică
Oamenii tind de cele mai multe ori să subestimeze animalele, însă uneori rămânem surprinși de inteligența lor. De exemplu, un nou studiu arată că peștii sunt mai deștepți decât credeați. Aceștia au învățat să facă adunări și scăderi.
Cercetătorii de la Universitatea Bonn din Germania au realizat un studiu din care reiese că anumiți pești au înclinație către aritmetică. Este vorba despre peștii Zebra mbuna și pisicile de mare de apă dulce (Potamotrygon motoro). Concluzia studiului este că atât peștii, cât și pisicile de mare pot aduna și scădea un număr de la unu la cinci. Peștilor li s-au arătat cartonașe cu forme albastre pentru adunare sau galbene pentru scădere. Zebra mbuna a învățat ce înseamnă aceste cărți după 28 de sesiuni, iar pisicile de mare după 68 de sesiuni. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au declarat că descoperirile evidențiază faptul că abilitățile lor numerice sunt la egalitate cu cele ale altor specii de vertebrate și nevertebrate.
Dovada faptului că peștii se pricep la aritmetică
Peștilor li s-au arătat cartonașe cu forme albastre sau galbene. Apoi li s-au prezentat două porți care conțineau cartonașe cu numere diferite de forme, dintre care una reprezenta răspunsul corect. De exemplu, dacă unui pește i se arăta un cartonaș cu trei forme albastre, acesta trebuia să adune unu cu trei și să înoate prin poarta care conținea cartonașul cu patru forme. Atunci când un pește înota prin poarta corectă era recompensat.
Studiul a fost făcut pe opt pești și pe opt pisici de mare. Cercetătorii au descoperit că șase pești Zebra mbuna și trei pisici de mare au învățat să asocieze în mod constant albastrul cu adunarea și galbenul cu scăderea. În general, peștii s-au descurcat bine în cadrul sarcinilor, deși adunarea a fost învățată mai ușor decât scăderea. „În concluzie, abilitatea de a „număra” și de a efectua calcule aritmetice simple nu este prezentă doar la oameni, primate non – umane și păsări, ci și la nevertebrate precum albinele și păianjenii și, nu în mod surprinzător, și la pești”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată în revista Scientific Reports.