Oamenii care omoară animale vor face închisoare. Noua lege adoptată de Parlament
Oamenii care omoară sau maltratează animale vor face închisoare. Legea a fost adoptată recent de Parlament. Această măsură își propune să reducă drastic cazurile de cruzime împotriva animalelor.
Oamenii care omoară sau chinuie animale vor face închisoare. Această decizie a fost adoptată miercuri, 13 aprilie, de către Camera Deputaților. Prin această decizie se vrea o viață mai bună micilor noștri prieteni blănoși.
281 de deputați au fost de acord cu acest proiect de lege. El își propune să protejeze orice animal rănit, schingiuit sau care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente. De asemenea, și animalele care nu au parte de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale vor avea parte de protecția autorităților.
„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.
Care sunt pedepsele stabilite de Parlament
Potrivit noii legi, următoarele infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă:
intervențiile chirurgicale care modifică aspectul unui animal fără motiv. Aici vorbim despre decuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, extragerea ghearelor etc.;
despărțirea puilor de mamă până la vârsta de opt săptămâni în scopul comercializării acestora;
folosirea animalelor vii pentru dresajul altor animale în scopul controlării agresivității.
De asemenea, se va pedepsi cu închisoare de la un an la cinci an sau cu amendă:
folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ, circuri ambulante sau orice alte tipuri de spectacole;
folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
rănirea cu intenție a animalelor.
Deputații au mai stabilit că se va pedepsi cu închisoare de la doi la șapte ani:
uciderea animalelor cu intenție, fără drept;
schingiuirea animalelor;
organizarea de lupte între animale sau cu animale.
În cazul în care o persoană este condamnată pentru una dintre aceste infracțiuni, instanța poate decide ca ea să nu mai aibă dreptul de a deține animale timp de cinci ani. Totuși, rănirea unui animal ca reacție la atacul acestuia sau sterilizarea lui nu constituie o infracțiune.