Elevii din mai multe țări combat bullying-ul împreună
Bullying-ul e un fenomen care ia amploare tot mai mult. Și, din păcate, la noi în țară situația e din ce în ce mai gravă. Conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății, România se clasează pe locul trei în Europa în ceea ce privește acest fenomen. Elevii din mai multe țări nu stau degeaba și se întrunesc într-un proiect prin intermediul căruia combat bullying-ul împreună.
Fenomenul de bullying e prezent în tot mai multe școli. Conform unui raport al Organizației Salvați Copiii, trei din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. Alți trei din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegii de clasă sau din școală. În același timp, unul din patru elevi a fost umilit în fața colegilor. Din cauza faptului că nu au acces la informații referitoare la combaterea acestui fenomen, victimele bullying-ului suferă în tăcere de violență fizică, psihologică și emoțională. Mai grav este că actele de bullying vin uneori nu doar din partea colegilor, ci și din partea cadrelor didactice sau a personalului școlii.
Pentru a-i veni de hac acestui fenomen îngrijorător a luat naștere proiectul „Combatem bullyingul promovând toleranța”. Proiectul e inițiat de Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană în parteneriat cu asociații din alte cinci țări. Vorbim despre Odv Inclusion Go Ets din Italia, Asociacija Tavo Europa din Lituania, Egyutthato Kozossegepito Egyesulet din Ungaria, Zdruzenie Centar Za Inicijativi I Akcija Gostivar din Republica Macedonia de Nord și Serbian Roma Youth Association din Serbia.
Tabără pentru peste 40 de tineri
Scopul proiectului este de a-i motiva și implica activ pe adolescenții discriminați în activități de voluntariat pentru combaterea bullying-ului și promovarea toleranței în școlile comunităților defavorizate. În acest sens în perioada 15 – 26 martie a fost organizată, în localitatea Brebu, o tabără pentru 42 de tineri din cele șase țări. În cadrul acesteia ei și-au dezvoltat cunoștințele legate de identificarea și combaterea bullying-ului. De asemenea, au dezvoltat instrumente pe care le vor folosi în luna mai. Atunci vor fi derulate șase campanii în fiecare din cele șase țări.
„Campaniile vor viza în mod special școlile din mediul rural având ca rezultat pe termen mediu și lung reducerea atitudinilor violente și discriminatorii la adresa grupurilor cu risc de excludere, prin implicarea activă pentru toleranță și incluziune a cât mai multor tineri”, se arată în comunicatul de presă transmis.