România urmează să aibă un Muzeu al Revoluției Anticomuniste. Unde va fi amplasat
Săptămâna aceasta, mai exact luni, în 11 aprilie, în Senatul României a fost votat un proiect important. România urmează să aibă un Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste.
Propunerea legislativă privind înființarea unui astfel de muzeu a trecut de votul Senatului, iar acum urmează ca proiectul să treacă și de Camera Deputaților. În rest, totul e foarte clar. Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste ar urma să fie găzduit de clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara, situată în Piața Libertății, nr. 5. Clădirea, care aparținea până în 8 mai 2019 de Ministerul Apărării, se află acum în subordinea Ministerului Culturii. Ea a fost predată tocmai pentru a găzdui Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste.
Pe de-o parte clădirea e un simbol al exercitării autorității militare. Pe de altă parte, valoarea simbolică în relație cu destinația de muzeu are legătură cu moartea tragică a doamnei Lepa Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluției, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989.
Muzeul va fi axat pe evenimentele de la Revoluția din decembrie 1989. Oamenii vor putea vedea prezentări cu momentele dramatice ce au avut loc încă din prima zi a Revoluției, 16 decembrie. Instituția va găzdui diverse exponate precum obiecte și documente. De asemenea, cu ajutorul realității virtuale vizitatorii vor putea vedea principalele etape temporale și spațiale, așa cum au avut ele loc în întreaga țară.
„România și Timișoara merită un muzeu”
Ben Oni Ardelean, deputat de Timiș, e de părere că atât România, cât și Timișoara au nevoie de un astfel de muzeu. „Cum spuneam și în iarnă, România și Timișoara merită un Muzeu care nu doar să amintească despre ce a însemnat Revoluția din Decembrie 1989, dar care să și conștientizeze importanța libertății, dreptății, adevărului și democrației în stat. România are nevoie de unitate. E timpul să lucrăm împreună pe toate palierele”, spune Ben Oni Ardelean, într-o postare pe Facebook.
Dicționar
Martir: persoană care a avut de îndurat suferințe, chinuri îngrozitoare sau moartea pentru ideile, convingerile sale.