Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Napoleon, peștele care își schimbă genul
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre peștele napoleon, peștele care își schimbă genul. În ultimii ani, numărul de exemplare a scăzut drastic.
Animalul despre care vom vorbi astăzi are un aspect cu adevărat neobișnuit. Peștele napoleon este cel mai mare membru al familiei Labridae. Masculii sunt de obicei mai mari decât femelele, ajungând să aibă o lungime de până la doi metri și o greutate de până la 180 de kilograme. Cu toate astea, majoritatea exemplarelor au sub un metru lungime. Femelele ating foarte rar lungimi de peste un metru.
Această specie de pești iese în evidență prin mărimea sa, buzele groase, cele două linii negre din spatele ochilor și prin cocoașa de pe frunte. De fapt, această cocoașă stă la baza numelui său. Ea seamănă cu pălăria purtată de Napoleon, unul dintre cei mai mari comandanți din istorie. Culoarea peștelui napoleon poate fi de la un albastru-verzui șters până la culori aprinse de verde și chiar albastru-purpuriu. Adulții trăiesc fie singuri, fie în perechi sau în grupuri mici.
Trăiește în apropierea recifurilor de corali
Peștele Napoleon poate fi găsit pe coasta Africii, în apropierea Mării Roșii. De asemenea, el trăiește și în Oceanul Indian și Pacific. Puii sau exemplarele tinere trăiesc, de obicei, în zonele nisipoase cu apă mică din apropierea recifurilor de corali. În schimb, adulții trăiesc în zonele mai adânci ale recifurilor de corali.
Durata de viață a peștelui napoleon este destul de lungă. Totuși, el se înmulțește într-un ritm lent. Indivizii devin activi din punct de vedere sexual abia după cinci – șapte ani și trăiesc în jur de 30 de ani.
Interesant este că peștii napoleon au abilitatea de a-și schimba genul. Deși majoritatea se nasc femele, unele exemplare devin masculi după vârsta de nouă ani. Cauzele acestei schimbări nu sunt încă foarte cunoscute. Unii cercetători sunt de părere că ea are rolul de a prezerva specia. Grupurile de pești sunt formate de obicei dintre un mascul și mai multe femele. Atunci când masculul dispare, el ajunge să fie înlocuit de una dintre femelele care face tranziția.
Este pe cale de dispariție
Din păcate, peștele napoleon este pe cale de dispariție. Doar în ultimii 40 de ani, populația sa s-a înjumătățit. Există mai multe motive pentru acest fenomen. În primul rând, datorită dimensiunii sale, el este vânat excesiv pentru hrană. De asemenea, schimbările climatice și deteriorarea recifurilor de corali reprezintă un alt pericol major pentru supraviețuirea speciei. Nici faptul că specia nu este foarte studiată nu ne ajută foarte mult la a o salva.
În Sabah, una dintre insulele din Malaysia, peștele napoleon reprezintă una dintre principalele surse de hrană ale locuitorilor. Din această cauză, el a ajuns să fie vânat excesiv. Populația din zona respectivă a scăzut cu până la 99%, adică nu mai există aproape niciun exemplar în regiune.
Pescuit ilegal
Filipine, Indonezia și insula Sabah din Malaysia sunt cei mai mare exportatori de pești napoleon. El are una dintre cele mai mari valori pe piața asiatică, mai ales atunci când este viu în momentul capturării. Acest pește este considerat o adevărată delicatesă.
Totuși, statele au început să ia măsuri împotriva pescuitului excesiv. În Taiwan el a devenit o specie protejată de lege. Pescuitul ilegal de pește napoleon poate fi pedepsit cu o amendă de până la 1,5 milioane de dolari taiwanezi și până la cinci ani de închisoare. Această măsură a intrat în vigoare în anul 2014.
Curiozități despre peștele napoleon
Peștele napoleon este unul dintre cei mai mari pești care trăiesc în recifurile de corali.
Peștele napoleon este imun la animalele marine otrăvitoare, ele fiind principala sa sursă de hrană.