„Să desenăm patrimoniul”, un proiect dedicat copiilor ce vizitează Cetatea de Scaun a Sucevei
La Cetatea de Scaun a Sucevei se derulează diverse proiecte menite să le facă copiilor și tinerilor vizita mai plăcută. În perioada aprilie – septembrie 2022 Muzeul Național al Bucovinei, prin Serviciul Cetatea de Scaun, propune proiectul educațional „Să desenăm patrimoniul”, un proiect dedicat copiilor care îi vizitează.
Proiectul se adresează în special copiilor cu vârste cuprinse între șase și 12 ani, însă sunt bineveniți și cei mai mari sau mai mici. „Acest proiect e gândit pentru a transforma vizita de la Cetatea de Scaun într-o amintire de neuitat. Copiii au nevoie de experiențe memorabile, din care să poată învăța. Iar dacă implicăm și familia sau grupul de prieteni activitatea devine mai plăcută. Proiectul este destinat copiilor cu vârste între șase – 12 ani, însoțiți de părinți sau de cadrele didactice, dar nu refuzăm pe nimeni interesat de propunerile noastre”, ne spune Paula Moroșanu, muzeograf la Cetatea de Scaun.
Ce presupune, concret, proiectul
Vizita copiilor, dar și a părinților, poate fi mult mai interesantă. Asta deoarece de la Casa Custodelui, de unde achiziționează și biletele, fiecare membru al familiei poate primi câte un pliant. Cel pentru copii conține imagini pe care aceștia trebuie să le recunoască pe parcursul vizitei, iar cel pentru adulți le cere acestora să descopere anumite detalii.
„De la Casa Custodelui, locul de unde se achiziționează bilete de vizitare la Cetatea de Scaun, se pot procura pliantele activității. Acestea conțin imagini din cetate, pe care copiii trebuie să le identifice „în teren”. În felul acesta, copiii vor fi mai atenți, mai responsabili, transformând vizita în acest obiectiv turistic mai plăcută. Atât pentru ei, cât și pentru adulții care îi însoțesc. Având amintiri plăcute în acest loc poate își vor dori să mai revină.
După ce au descoperit toate imaginile de pe pliant, copiii pot desena pe verso obiectul din cetate care le-a plăcut cel mai mult. Cele mai frumoase desene vor fi expuse la Casa Custodelui. Adulții care însoțesc copiii vor primi și ei un pliant. Aceștia trebuie să descopere în cetate detalii ale unor obiecte. Din experiența noastră, știm că cei mici, fiind mai atenți la detalii, își ajutau cu drag părinții”, a mai declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Paula Moroșanu.
Și pentru adolescenții care vizitează Cetatea de Scaun există un pliant cu activități. Proiectul se numește „Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim!”, iar pe pliant se află câteva întrebări la care adolescenții trebuie să răspundă. Răspunsurile „se ascund” pe panourile cu informații din camerele cetății.