NASA a lansat o aplicație gratuită care-ți permite să te plimbi pe Lună. De unde o poți descărca
Mulți copii visează să ajungă în spațiu sau pe Lună, însă prea puțini reușesc. Totuși, avem o veste bună. NASA a lansat o aplicație gratuită care-ți permite să te plimbi pe Lună. Ba mai mult, realitatea augmentată folosită de aplicație îți permite să explorezi modele 3D ale unor medii spațiale reale, chiar la tine acasă.
Aplicația este gratuită și educativă. Copiii află mai multe despre spațiu, despre echipamentele NASA adevărate, despre imensul sistem de lansare spațială și multe altele. Pe de altă parte, în spatele aplicației stă un vis al unui copil. Un vis care a devenit realitate. În anii 1980, când astronauta NASA Jessica Meir era mică și locuia în zona rurală a statului Maine, ideea de a călători pe Lună părea ceva din viitorul îndepărtat. Însă acest lucru nu a împiedicat-o să viseze.
„În clasa întâi, învățătoarea ne‑a pus să desenăm ce vrem să ne facem când vom fi mari”, își amintește Meir. „Eu m‑am desenat îmbrăcată în costum spațial, lângă un steag, pe suprafața lunii”, spune ea. Zeci de ani mai târziu, visul ei din copilărie aproape că a devenit realitate. Ea face parte dintr‑un grup restrâns de astronauți selectați pentru a participa pe durată extinsă în programul Artemis de la NASA. Acest program își propune să trimită pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare, și să stabilească acolo o prezență pe termen lung. Pentru cei care nu mai au răbdare până atunci, există aplicația NASA`s First Woman.
Detalii despre aplicația lansată de NASA
NASA`s First Woman este o aplicație dedicată tinerilor care visează să pășească pe Lună. Aceasta folosește realitatea augmentată, ceea ce le permite utilizatorilor să facă o mulțime de lucruri ca și când ar fi acolo. Una dintre activitățile oferite de aplicație e experiența AR cu un rover în craterul lunar. „Avem un câmp la Centrul Spațial Johnson cu câteva vehicule concepute mai demult și simulări de terenuri lunare și marțiene, iar eu am avut ocazia de a conduce un rover acolo. E foarte tare. Are niște cauciucuri cu articulații, care îți permit să te deplasezi în lateral și să conduci pe marginile abrupte ale craterelor”, mai spune Meir, conform prezentării aplicației.
Aplicația a fost gândită pentru a inspira fetele să viseze că și ele pot ajunge cândva pe Lună. „Scopul aplicației First Woman e să le inspire pe care care-și doresc să devină astronaute să înceapă să viseze la propriile misiuni pe Lună, indiferent de mediul din care provin”, se mai arată în descrierea aplicației.
Lindsay Aitchison e ingineră la NASA și se ocupă de costumele spațiale. Aceasta e de părere că aplicația e o ocazie numai bună ca cei mici să descopere ce înseamnă să lucrezi la NASA și cum e să lucrezi în diferite zone. „Deși mi‑am dorit dintotdeauna să lucrez la NASA, pe măsură ce crești, ce vrei să faci poate să se schimbe. First Woman surprinde acel gen de curiozitate și îți permite să explorezi o varietate mare de aspecte. Poate că nu te pasionează neapărat costumele spațiale, însă apoi apeși pe robot și îți spui, „Cât de tare!”. Cred că îi inspiră pe mulți copii în mod diferit”, spune ea, conform aceleași surse.
Utilizatorii iOS pot descărca aplicația de aici, iar cei care folosesc Android o pot descărca de aici.