Invențiile au schimbat viața oamenilor. Vopseaua de ouă a apărut când lumea s-a modernizat
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre vopseaua de ouă.
Pentru că tot se apropie Paștele, ne-am gândit să vorbim despre ouăle de Paști, mai precis de vopsitul lor. Articolul de azi e unul mai aparte și asta pentru că nu putem vorbi de un anume inventator sau de o anume invenție. După cum bine știți, tradiția spune că de Paște ouăle sunt vopsite roșii. Aceasta e culoarea de bază și nu a fost aleasă întâmplător. Totul are legătură cu răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. După ce acesta a fost urcat pe cruce, Maica Domnului a mers la el să-l plângă și i-a pus lângă cruce un coș cu ouă. În timpuri străvechi oul era considerat un simbol al creației, al vieții și al reînnoirii naturii. Prima vopsea de ouă a fost practic “făcută” de Iisus. Sângele lui s-a scurs pe ouăle de lângă cruce și așa au devenit roșii. De aici obiceiul de a colora, de Paști, ouă roșii. Nu albastre, verzi, galbene sau alte culori.
Vopselele naturale și cele din comerț
An de an, de Paște, oamenii pregătesc ouă roșii. Azi există fel și fel de vopseluri, însă înainte ele nu erau. Așadar, oamenii erau nevoiți să se folosească de plante sau ce aveau prin casă pentru a le da ouălor o culoare asemănătoare cu cea roșie. Principalele „vopsele” ale gospodinelor erau cojile de ceapă și sfecla, iar procesul era unul foarte simplu.
Într-o oală încăpătoare se puneau cojile de ceapă sau sfecla, apă și ouăle. Toate se fierbeau până când ouăle erau tari la interior, iar când erau scoase din oală acestea aveau coaja colorată. Pentru a fi și mai frumoase, femeile au început să le decoreze. Cea mai întâlnită metodă este cea cu frunze de la diverse plante și un ciorap sau o cârpă subțire. Pe oul curățat bine se pune o frunză, iar apoi se bagă cu totul într-un ciorap sau o cârpă și se pune în oala cu frunze de ceapă / sfeclă la fiert. La final se îndepărtează atât materialul, cât și frunza, în locul acesteia rămânând doar forma. Pentru un plus de strălucire gospodinele ung ouăle cu clisă.
Odată cu modernizarea au început să apară pe piață și vopselele chimice. Acelea pe care le vedeți prin magazine. Așa au apărut și culori precum roșu, galben, mov, albastru, dar și diverse produse de decor. Deși este o metodă mai practică, aceasta nu e neapărat una sănătoasă. Tot odată cu modernizarea oamenii și-au dat seama că pot obține și alte culori în afară de roșu tot din produse naturale. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un material despre cum putem să vopsim ouăle de Paște în mod natural în diverse culori. Articolul despre care vorbim e disponibil aici.