Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Singapore, țara unde guma de mestecat este interzisă. Calitatea vieții în această țară-oraș este extrem de ridicată.
Singapore sau, după numele oficial, Republica Singapore, este o țară micuță din sud-estul Asiei. Deși cândva era un simplu sat de pescari, astăzi această țară are o importanță globală. Numărul de locuitori din Singapore este de aproximativ șase milioane. Capitala este Singapore iar moneda țării este dolarul singaporez.
Micuța țară asiatică este formată dintr-o insulă principală cu o lungime de 50 de kilometri numită Pulau Ujong și de alte 62 de insulițe. Singapore se învecinează cu Malaysia la nord și cu Indonezia la sud. Această țară nu este deloc înaltă, majoritatea insulei având o înălțime de 15 metri deasupra nivelului mării. Cel mai înalt punct se află pe dealul Bukit Timah la o înălțime de 166 de metri.
În Singapore plouă zilnic. Cândva, țara era acoperită complet de păduri tropicale. 95% dintre copaci au fost tăiați pentru ca orașul să se poată extinde. În prezent, majoritatea animalelor din Singapore trăiesc în rezervații precum Rezervația Naturală Bukit Timah sau Rezervația Sungei Buloh. Vizitatorii acestora au ocazia să vadă macaci mâncători de crabi, pitoni și porumbei smarald. Viața marină din jurul insulei include scoici uriașe, caracatițe, rechini și căluți de mare.
Deși poate părea ciudat, guma de mestecat este interzisă în Singapore. Cei prinși că produc, vând sau importă gumă sunt amendați și pot face chiar și închisoare. Motivul acestei legi este simplu. Înaintea acestei decizii, vandalii lipeau adesea guma de mestecat deasupra senzorilor ușilor din trenuri. Acest lucru oprea ușile din a funcționa corect, dând peste cap orarul trenurilor.
De asemenea, guma de mestecat este cunoscută pentru faptul că produce mizerie în locuri publice precum cinematografele, parcurile, școlile și multe altele. Și, în plus, înghițită de păsări și animale mici, poate duce la moartea acestora. Anual, statul din Singapore cheltuia 150.000 de dolari singaporezi pentru a elimina deșeurile.
Problema gumei de mestecat a fost adusă în discuție în anul 1983. Deși ea a fost implementată în ianuarie 1992, comercializarea acesteia a fost deja limitată în timpul anilor ’80. Totodată, nici televiziunile nu mai aveau voie să difuzeze reclame la gume de mestecat. Magazinelor din campusurile universitare le-a fost interzis să vândă gumă studenților.
Reacția publicului la această lege a fost împărțită. Unii au fost de acord că interzicerea gumei va reduce deșeurile din spațiul public. Ceilalți spuneau că această decizie este prea bruscă și prea dură. Bineînțeles, producătorii de gumă s-au opus complet acestei decizii. Cu toate astea, decizia a avut un efect drastic asupra curățeniei din Singapore. În februarie 1993 au existat doar 2 cazuri de gume lipite în spațiul public, față de cele 525 dinainte ca decizia să intre în vigoare.
În martie 2004, măsura interzicerii gumei de mestecat a fost parțial ridicată în urma unui acord cu Statele Unite. Totuși, doar gumele de mestecat cu efect medicinal precum cele cu nicotină sau cele pentru igienă dentară sunt permise.
Istoricii chinezi descriau Singapore drept „Pulau Ujong”, care în limba malay înseamnă „insula de la capătul peninsulei. Ulterior, orașul a fost cunoscut drept Temasek, adică „orașul mării”. Primii locuitori s-au stabilit în anii 1298 – 1299 d.Hr.
În timpul secolului al XIV-lea, această insulă micuță amplasată strategic a obținut un nou nume. Conform legendei, Sang Nila Utama, prințul din Palembang, era la vânătoare atunci când a văzut un animal nemaiîntâlnit. El a luat acest lucru ca pe un semn bun, punând bazele unui oraș în locul respectiv. Acest oraș urma să primească numele de Singapura care înseamnă „orașul leului”.
Orașul era condus de cei cinci regi din Singapura antică. Aflându-se la vârful peninsulei Malay, adică în locul unde toate rutele marine se întâlnesc, Singapore a “înflorit”, fiind un loc de întâlnire pentru comercianții chinezi, arabi și portughezi.
Modernul Singapore a fost fondat în secolul al XIX-lea din motive politice și economice cu ajutorul lui Thomas Stamford Raffles. În acea perioadă, Imperiul Britanic căuta un port în această regiune unde să își stabilească flota comercianții. Astfel, Singapore părea un oraș ideal.
Raffles a ajuns în Singapore pe 29 ianuarie 1819. Observând potențialul imens pe care această insulă acoperită de mlaștini îl avea, el a negociat un contract cu conducătorii locali și a stabilit ca Singapore să devină un centru de comerț. În urma acestui tratat, orașul a început să se dezvolte rapid, atrăgând imigranți din China, India, arhipelagul malay și multe alte zone.
În 1822, Raffles a implementat Planul Urban Raffles, cunoscut și sub numele de Planul Jackson, pentru a rezolva câteva dintre problemele dezvoltării haotice ale orașului. Zonele rezidențiale au fost împărțite în patru areale. Partea europeană a orașului avea doar rezidenți europeni sau asiatici bogați. Chinezii au fost trimiși în Chinatown-ul din prezent, acesta aflându-se în sud-estul. Indienii trăiau în Chulia Kampong, în nordul Chinatown-ului. Cea de-a patra zonă se numea Kampong Gelam și era formată din musulmani, malaysi și arabi.
Prosperitatea Locuitorilor din Singapore a avut de suferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Singapore a fost atacat de japonezi pe 8 decembrie 1941. Invadatorii au atacat țara din nord, britanicii așteptându-se ca atacul să vină pe cale marină. Deși erau într-un număr mai mare, Aliații s-au predat japonezilor pe 15 februarie 1942. Această fortăreață despre care se credea că este impenetrabilă a fost renumită pentru o scurtă perioadă în Syonan-to, adică „lumina din Sudul Insulei” în japoneză.
După ce Aliații s-au predat în anul 1945, insula a fost înmânată înapoi forțelor britanice. În anul 1959 a luat naștere o mișcare naționalistă care a dus la primele alegeri ale țării. În urma acestora, Lee Kuan Yew a fost ales drept primul prim-ministru al țării. În anul 1963 s-a constituit Malaysia, care pe atunci era formată din mai multe insule, printre care și Singapore. Totuși, integrarea în noua țară nu a avut succes. După doar doi ani, pe 9 august 1965 Singapore a părăsit Malaysia și a devenit o națiune independentă.
În prezent, 75% din populația insulei este de origine chineză. Restul oamenilor provin din Malaysia și din India. Budismul este cea mai practicată religie, fiind urmat de creștinism, islam, taoism și hinduism.
Populația țarii s-a dublat din 1980 până în prezent, făcând din Singapore una dintre cele mai aglomerate insule de pe glob. Cu toate astea, rata criminalității este mică, transportul public este ieftin, iar evoluția tehnologică fac din Singapore una dintre cele mai bune țări de pe glob ca și calitate a vieții.
Mâncarea este foarte importantă în cultura din Singapore. Una dintre cele mai folosite formule de salut este „Ai mâncat?”. Cele mai populare mâncăruri sunt un curry pe bază de pește numit roti prata și bak kut teh, adică coaste de porc într-un sos picant.