COMORILE MUZEELOR. Muzeul Național al Banatului vă invită să descoperiți istoria ceasurilor
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre istoria ceasurilor și despre cum au ajuns oamenii să măsoare timpul. Muzeul Național al Banatului a pregătit o expoziție deosebită în acest sens.
Deși la școală suntem învățați că locuim într-o lume tridimensională, formată din lungime, lățime și adâncime, adevărul este că de fapt sunt patru. Cea de-a patra dimensiune este timpul, adică protagonistul articolului de astăzi.
Istoria ceasurilor începe acum zeci de mii de ani, de pe vremea când oamenii au devenit sedentari. Agricultura și treburile cotidiene ne-au forțat să găsim o modalitate de a ne împărți timpul ca să putem să ne ocupăm de toate.
Oamenii s-au folosit mult timp de soare
La început, noi ne-am folosit foarte mult de poziția soarelui pe cer. Totuși, această modalitate nu este una foarte bună, zilele având de-a lungul anului o durată diferită. Primul „ceas” folosit de oameni a fost gnomonul, adică acel băț înfipt în pământ a cărui umbră indică ora. Cu siguranță ați văzut un gnomon măcar o dată.
Ulterior, acest „ceas” antic a fost dotat cu un semicerc spre zenit, adică spre locul unde soarele este în cel mai înalt punct pe cer. Astfel a luat naștere cadranul solar. Totuși, acest instrument s-a dovedit a fi inutil în timpul nopții și pe vreme rea.
De la clepsidră până la ceasul atomic
Următoarele metode de măsurare a timpului au fost clepsidra, ceasul de nisip și, ulterior, orologiul de combustie. Primele orologii mecanice au apărut abia la sfârșitul secolului al XVI-lea. Totuși, soluția care a perfecționat radical măsurarea exactă a timpului a apărut relativ recent. Această soluție a venit sub forma pendulului.
Cea mai nouă revoluție a măsurării timpului este cuarțul. Fără el, niciun instrument multimedia nu ar putea exista. Cu toate astea, cel mai precis instrument de măsurare a timpului este ceasul atomic. Primul a fost fabricat în anul 1947.
Ce expoziție a pregătit Muzeul Național al Banatului
Muzeul Național al Banatului a pregătit o adevărată expoziție în onoarea instrumentelor ce ne ajută să ne organizăm viața. Muzeografii au ales trei ceasuri deosebite din colecția muzeului pentru a fi expuse către public.
Primul ceas este un ceas de șemineu de vânător. El este realizat cu migală în atelierele C. Mitchell din Londra din bronz doré, lemn aurit, catifea și alabastru. Acesta a fost donat muzeului de către prof. dr. Horia Vermeșan.
Cel deal doilea ceas este un ceas medalion, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Al treilea este un ceas de perete Biedermeier construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Muzeul Național al Banatului vă invită să vă faceți timp și să veniți să admirați exponatele. Cu această ocazie, veți afla mai multe lucruri interesante despre felul în care oamenii au ajuns să stăpânească cu măiestrie măsurarea timpului.