Manifestare interactivă la Iași – „Ouă încondeiate. Expoziție. Atelier. Vânzare”
În perioada 9 – 10 aprilie sunteți invitați cu mic cu mare la o manifestare interactivă, la Iași, ce are loc pe Esplanada Palatului Culturii. Evenimentul, ce poartă numele de „Ouă încondeiate. Expoziție. Atelier. Vânzare”, a ajuns la ediția a XXI-a.
„Organizat în preajma Sărbătorilor Pascale, evenimentul readuce în atenția publicului tainele meșteșugului și ale artei încondeierii ouălor. Participanții sunt meșteri populari din Paltinu, Horodnic de Sus, Moldovița, Rădăuți și Lupcina (jud. Suceava), Rogojești (jud. Botoșani), Iași, Moșna, Scânteia (jud. Iași).
De asemenea, printre invitații acestei ediții se numără meșteri din Vorona și Dângeni (Botoșani), Șcheia și Plopeni (Suceava) și Iași, care vor expune obiecte cu temă religioasă (icoane, troițe miniaturale, pistornice, cruci de mână), precum și coșuri realizate din răchită și din sfoară”, transmit reprezentanții Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Despre Muzeul Etnografic al Moldovei
Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943. Sarcina de organizare a colecțiilor muzeale i-a revenit conferențiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universității „Al. I. Cuza” la catedra de etnografie. Ion Chelcea, format la școala etnografică clujeană, era considerat, în acel moment, drept etnograful cel mai indicat pentru organizarea viitorului Muzeu Etnografic al Moldovei, instituție care lipsise până atunci de la Iași.
Dicționar
Esplanadă: suprafață (plantată cu arbori, iarbă și flori) aflată, de obicei, în fața unei clădiri importante sau a unui ansamblu arhitectural;
Răchită: nume dat mai multor specii de salcie cu frunze înguste și lunguiețe, cu ramuri subțiri și elastice, folosite ca material de împletit;
Conferențiar: grad în învățământul superior, intermediar între lector și profesor; persoană care deține acest grad;
Etnografie: știință care clasifică popoarele lumii, studiază compoziția, originea și răspândirea lor, urmărește evoluția culturii lor materiale și spirituale, moravurile și particularitățile felului lor de viață, legăturile cultural – istorice reciproce.