Locuri de poveste din România. Mănăstirea Curtea de Argeș
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu mai sunt neapărat accesibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Luna aceasta sărbătorim Paștele, iar oamenii în această perioadă aleg adesea să viziteze mănăstiri. Avem mult mănăstiri frumoase, iar unele dintre ele ascund povești interesante. Azi vorbim despre Mănăstirea Curtea de Argeș, aceasta având o construcție superbă și o legendă pe măsură. Cei care vizitează această mănăstire află în primul rând despre legătura ei cu Meșterul Manole. Legenda spune că acesta încerca să construiască mănăstirea, însă tot ce construia ziua se dărâma noaptea. Într-una din zile acesta își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare, aceasta fiind singura cale ca edificiul să poată fi ridicat.
Se spune că Manole a sacrificat-o pe soția sa, dar s-a sacrificat și pe el. Acesta și-a pierdut viața atunci când a încercat să zboare de pe acoperișul mănăstirii, informează Site-ul Consiliului Județean Argeș. Legenda mai spune că acolo unde trupul lui Manole s-a izbit de pământ, a apărut un izvor. Astăzi, în acel loc se află Fântâna lui Manole.
Detalii istorice legate de Mănăstirea Curtea de Argeș
Construcția a fost întemeiată pe vremea conducătorului Neagoe Basarab (1512 – 1517) și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului prăznuit în 15 august. Mănăstirea a trecut prin mai multe lucrări de restaurare, iar forma actuală a fost dată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu.
„Mănăstirea din Curtea de Argeș nu este numai un simplu locaș de închinare, ci este un simbol al jertfei poporului român. Zidirea mănăstirii a durat trei ani (1515 – 1517). Domnul Neagoe, care avea bune cunoștințe despre arhitectura bisericească, a dat și ideea planului bisericii și sfaturi și îndemnuri meșterilor, în fruntea cărora se distinge legendarul Manole. Tot Neagoe Voievod și soția sa, Despina Doamna, au procurat materialul cel mai bun pentru zidirea mănăstirii, precum și metalele prețioase, aur și argint, pentru împodobirea ei”, scrie crestinortodox.ro.
Dicționar
Edificiu: clădire publică mare, construcție impunătoare (adăpostind o instituție);
A restaura: a repara, a aduce în bună stare, a reconstitui o lucrare de artă, un monument de arhitectură, respectând forma inițială, stilul originar;