Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Ziua mondială a șobolanului
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Ziua mondială a șobolanului și despre istoria acestui animal fascinant, dar nu foarte popular în rândul oamenilor.
Pe data de 4 aprilie a fost sărbătorită în toată lumea Ziua mondială a șobolanului. Cu această ocazie, noi am decis să vă prezentăm o specie de șobolani extrem de rară, dar și mai multe lucruri despre aceste animale fascinante. Chiar dacă mulți oameni nu îi îndrăgesc, șobolanii pot fi animale de companie iubitoare, inteligente și loiale.
Șobolanii trăiesc pe Pământ de peste 50 de milioane de ani. Deși pare greu de crezut, ei nu au fost văzuți atât de prost dintotdeauna. De exemplu, zodiacul chinezesc are o zodie dedicată șobolanului. Conform culturii chinezești, cei născuți în anul șobolanului au calități precum optimismul, inteligența și hărnicia.
Totuși, șobolanii au fost portretizați și în moduri negative de-a lungul istoriei. Zeul hindus Ganesha era reprezentat adesea în timp ce călărea un șobolan. Acesta era asociat credincioșilor cu obiceiuri egoiste și distructive.
Au contribuit la răspândirea ciumei bubonice
În timp, șobolanii au fost responsabili pentru transmiterea mai multor boli, printre care ciuma bubonică. Această boală ar fi omorât în Evul Mediu până la 60% din populație. Mai multe studii pun însă sub semnul întrebării contribuția șobolanilor la răspândirea bolii.
Ziua mondială a șobolanului a fost creată în anul 2002 de către un grup de iubitori ai acestui animal. Ei și-au dorit să încerce să combată imaginea negativă pe care o au oamenii despre șobolani. Sărbătoarea își propune să aducă într-o lumină pozitivă micile rozătoare și să promoveze grija pentru ele.
Animale de companie foarte iubitoare
Cu toții putem fi de acord că șobolanii sălbatici pot fi o specie intruzivă. Totuși, ei pot fi animale de companie ideale, curate și sociabile. Specialiștii recomandă ca șobolanii să fie ținuți în perechi. Fiind animale blânde și afectuoase, ei se pot ajuta între ei atunci când au nevoie. De asemenea, șobolanii sunt foarte inteligenți, fiind capabili să-și rețină numele și să facă diverse trucuri.
Șobolani sunt folosiți și în domeniul cercetării. Datorită asemănărilor fiziologice și psihologice cu oamenii, ei au fost folosiți în medicină. Chiar dacă această practică este condamnată de mulți activiști pentru drepturile animalelor, șobolanii au contribuit la înregistrarea a numeroase progrese în ceea ce privește tratarea bolilor.
Știați că în Europa există o specie foarte rară de șobolani cârtiță?
După cum am spus, astăzi o să vă prezentăm și o specie de șobolani nu foarte cunoscută. Șobolanul-cârtiță din Voivodina este micuț, blănos, bizar și, din păcate, pe cale de dispariție.
Această specie de rozătoare își petrece majoritatea timpului în subteran. Din această cauză, ea este complet oarbă. Corpurile lor sunt cilindrice, fiind adaptate perfect pentru circulația prin tunele.
Conform specialiștilor, șobolanul-cârtiță din Voivodina este extrem de rar. În prezent mai există trei populații foarte mici în Ungaria și Serbia. Cercetătorii au reperat 400 de indivizi. Deși sunt protejate, cele trei populații sunt în pericol.
Habitatul lor natural, pus în pericol de autoritățile maghiare
În anul 2015, guvernul maghiar a creat un gard la granița dintre Ungaria și Serbia. Din nefericire, acest gard a fost construit exact deasupra habitatului natural a mai multor specii, printre care și șobolanul-cârtiță.
În urma acestui incident, o echipă de pădurari a început o adevărată misiune de salvare a acestei rozătoare. Cu toate astea, să sapi după șobolani-cârtiță nu este ușor. Din această cauză, pădurarii au trebuit să fie inventivi.
În timpul zilei, aceștia au început să deterioreze mușuroaiele șobolanilor cârtiță. Micile rozătoare erau nevoite să iasă din tuneluri pentru a le repara. Acela era momentul în care pădurarii îi capturau cu grijă pentru a-i duce într-un loc mai sigur.