Invențiile au schimbat viața oamenilor. Espressorul de cafea, invenția unui timișorean
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre espressorul de cafea. Deși puțină lume știe, acesta a fost inventat de un timișorean.
Cel care a inventat espressorul a fost Francesco Illy. Fără mintea lui strălucită azi oamenii nu ar putea savura nici espresso, dar nici derivatele delicioase ale cafelei. Un espresso e o cafea concentrată, preparată într-un aparat special, sub presiune, iar cantitatea sa este foarte mică. Practic e un shot de cafea. Aparatul care a făcut pentru prima dată o astfel de cafea a fost cel inventat de Francesco Illy. Mulți români se bucură azi de espresso, însă puțini dintre ei știu că între Illy și Timișoara e o legătură de poveste.
Povestea espressorului de cafea
Numele real al inventatorului era Ferencz Illy. Acesta s-a născut la Timișoara în 7 octombrie 1892. Tatăl lui, Janos, era un tâmplar de origine maghiară din localitatea Peciu Nou, iar mama sa, Aloisia, de origine germană, se născuse în cartierul Iosefin din Timișoara. Ferencz a urmat studii economice în orașul de pe Bega, după care a fost trimis la Viena. Apoi, acesta a lucrat pentru câteva companii transilvănene, iar la vârsta de 22 de ani s-a înrolat în armata austro – ungară. Ca soldat al armatei a luptat pe frontul bătăliilor de la Krasnik (Polonia) și Isonzo (Slovenia).
După război, acesta s-a mutat la Trieste, Italia, cu sora sa. Acolo timișoreanul și-a spus Francesco și a descoperit marile iubiri ale vieții sale: cafeaua și pe viitoarea lui soție. Inițial a lucrat în companii în care se prelucra cacao și cafea, iar în 1930 Illy a inventat propria metodă de a menține prospețimea și calitatea cafelei prăjite. Următorul pas a fost să dezvolte un parteneriat cu celebra companie Hausbrandt, după care, în 1933, a înființat Illycaffè. Organizația deține titlul de inventator al mașinii automate de cafea. Aparatul lui Francesco este precursorul espressorului modern și funcționează pe bază de abur presurizat. Acesta a primit numele de Illeta.
Francesco Illy s-a stins din viață în 1956, la Trieste, iar afacerea a fost preluată de Ernesto, fiul său. În prezent compania e condusă de a treia generație a familiei. Andrea Illy este președinte și Cristina Scocchia este CEO. Anna Rossi Ily, soția lui Ernesto, care a murit în 2008, a fost numită președinte de onoare al Illy.