Astăzi sărbătorim Ziua internațională a conștiinței. Ce înseamnă să ai conștiință
Astăzi, 5 aprilie, este sărbătorită în toată lumea Ziua internațională a conștiinței. De peste 50 de ani, ONU și UNESCO depun eforturi în promovarea unei culturi a păcii.
Astăzi, 5 aprilie, este sărbătorită în toată lumea Ziua internațională a conștiinței. Ea urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință. Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite și-a dorit prin această zi să aducă o stare de stabilitate, pace, bunăstare și prietenie între oameni. Indiferent de rasă, gen, limbă sau religie, cu toții ar trebui să respectăm drepturile și libertățile fundamentale ale celuilalt.
Acest concept de cultură a păcii a apărut în urma Congresului internațional UNESCO. El a fost organizat în anul 1989 în Coasta de Fildeș. Tema sa a fost „Pacea în mintea oamenilor”.
De atunci, promovarea unei culturi a păcii a fost considerată o prioritate și un obiectiv important al comunității internaționale. De-a lungul anilor au fost organizate tot mai multe activități în diverse regiuni ale Pământului, fapt ce a făcut din cultura păcii o adevărată mișcare globală.
La nivel global au loc multe activități de promovare a păcii între oameni
Conceptul culturii păcii se regăsește în Constituția Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Ea a fost adoptată acum mai bine de 50 de ani. Pentru a construi o astfel de cultură este nevoie de acțiuni culturale, sociale, educaționale și civice. În cadrul acestor acțiuni, fiecare persoană ar trebui să poată să învețe ceva, dar și să ofere și să împărtășească.
Evenimentele organizate de-a lungul anilor de ONU s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă și de pături sociale. Este important să înțelegem că pacea nu înseamnă doar absența unui conflict armat.
Ea este un proces pozitiv, dinamic, la care cu toții trebuie să participăm și să ne implicăm. Prin intermediul păcii este încurajată respectarea diferențelor iar conflictele sunt transformate constant prin modalități lipsite de violență în noi moduri de cooperare.
UNESCO și Alianța Civilizațiilor din cadrul ONU au un rol foarte important în încurajarea dialogului dintre culturi. Ele desfășoară diverse activități legate de cultura păcii și a non-violenței. De asemenea, se depun eforturi în promovarea culturii păcii prin mai multe proiecte în domeniile tineretului, educației, mass-media și migrației.