Azi e Ziua Internațională a Cărților pentru Copii. Voi ce mai citiți?
Azi, 2 aprilie, e Ziua Internațională a Cărților pentru Copii și Tineret. Ea a fost stabilită de UNESCO în 1967 și are legătură cu Hans Christian Andersen. Muzeul Național al Banatului (MNaB) a ales să marcheze această zi într-un mod inedit.
„Poveștile sunt aripi care te ajută să te înalți în fiecare zi”. Așa începe postarea de pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului. Ziua Internațională a Cărților pentru Copii și Tineret e sărbătorită în fiecare an în a doua zi din luna aprilie și tot aceasta e data de naștere a lui Hans Christian Andersen. Acesta a scris basme și povești care a cucerit multe generații de copii și încă continuă să-i farmece pe copiii din toate colțurile lumii. Chiar și pe adulți.
„Cititul înseamnă libertate. Cititul înseamnă respirație. Cititul îți permite să vezi lumea într-un mod diferit și te invită în lumi pe care nu ai mai vrea să le părăsești niciodată. Poveștile sunt ca niște leacuri. Ele vindecă. Mângâie. Inspiră. Învață (…) Sunt leacuri pentru o lume mai bună, mai strălucitoare”, este mesajul lui Richard Van Camp pentru marcarea zilei în 2022.
Amintirile descoperite în depozitele Muzeului Național al Banatului
Cu ocazia acestei zile muzeografii de la MNaB au cotrobăit prin depozite și au redescoperit amintiri frumoase. Este vorba de cărți vechi pentru copii. Probabil că pe multe dintre ele părinții voștri le recunosc și își amintesc cu drag de ele, în timp ce voi, copiii, aveți ocazia să vedeți cum arătau cândva coperțile cărților. Printre titlurile redescoperite în depozitele MNaB se numără „Las` că mai stăm noi de vorbă!”, „Povestiri istorice”, „Prințul cu două chipuri” și „Vulpoiul deghizat”.
Ce citesc copiii
Acum ne întoarcem puțin în zilele noastre și vă spunem ce mai citesc copiii. Nu cu mult timp în urmă ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un articol referitor la asta, iar atunci ne-a ajutat Toyo, elefantul nostru. El a luat legătura cu prietenele lui de la Librăria La Două Bufnițe și așa am aflat care sunt cele mai căutate titluri la început de 2022. Topul arăta, în februarie, astfel:
Pușculița de vânătoare. Carte de educație financiară pentru copii și părinți, de Iulian Tănase, editura Pandora M, 2021;
Anatomia lui Kay. Un ghid complet (și total dezgustător) al corpului uman, de Adam Kay, editura Publica, 2021. Traducător Florin Tudose;
Iarna lui Isidor, de Veronica D. Niculescu, editura Polirom, 2020.
Tot atunci bufnițele i-au spus lui Toyo și care e topul celor mai vândute cărți de anul trecut:
Timișoara – Casele magice ale orașului, de Petru Ilieșu, Flavia Pantaleoni, Virgiliu Vițan, editura Planetarium, 2020;
Cum să crești și să te porți ca o pisică. Liber, încrezător, independent, perseverent, zen… şi fericit!, de Stéphane Garnier, editura Polirom, 2021. Traducere din limba franceză de Anastasia Gavrilovici;
Elmer și curcubeul, de David McKee, editura pandora M, 2021. Traducere de Domnica Drumea.
Bufnițele ne-au mai spus și care sunt cele mai așteptate titluri din acest an. Pentru a afla mai multe despre ele vă invităm aici.
Încă ceva. Toyo are o curiozitate. Voi ce mai citiți? Lăsați-ne un comentariu pe pagina de Facebook sau Instagram cu cărțile preferate, iar noi promitem să-i spunem și lui Toyo.