Un copil din 100 suferă de autism. Părinții pot primi ajutor. Dialog deschis despre autism, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Cifrele arată că un copil din 100 suferă de autism. Mâine e sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar acum e momentul să ne îndreptăm privirea către cei care suferă această dizabilitate. Cu ocazia acestei zile, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și inițiatorii proiectului „Faces of Autism” organizează un dialog deschis despre autism. Acesta va avea loc sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 11:00, iar la întâlnire vor fi prezenți psihologi, un medic primar psihiatru, dar și persoane cu autism.
Cercetările recente arată că tulburările de spectru autist afectează aproximativ 1 din 100 de persoane. În ultimii 30 de ani, numărul cazurilor raportate de autism a crescut rapid în toate țările în care s-au efectuat studii de prevalență. La noi în țară nu s-au făcut astfel de studii, conform autismromania.ro. „Autismul nu este o boală și nu se „vindecă”, un copil cu autism va deveni un adult cu autism. Este o dizabilitate care afectează persoana de-a lungul vieții în moduri și grade diferite. Intervenția timpurie adecvată, individualizată, este importantă pentru atingerea potențialului maxim al persoanei. Toate persoanele cu autism pot învăța și progresa. Dacă beneficiază de sprijinul adecvat, pot trăi o viață împlinită”, scriu cei de la autismromania.ro.
Cauzele specifice care duc la autism nu sunt cunoscute, însă cercetările continuă.
Dialog despre autism la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Evenimentul, numit „Autismul – parte din diversitatea noastră”, va aborda mai multe teme. Importanța diagnosticării și intervenției timpurii e una dintre ele. O altă temă abordată va fi rolul familiei în terapie și recuperare. În cadrul întâlnirii se va mai discuta și despre provocările și piedicile în integrarea în sistemul de învățământ de masă. Totodată, se va vorbi și despre tranziția de la copilul susținut de familie la adultul independent care e în căutarea unui job potrivit pregătirii profesionale și pasiunilor sale. La întâlnire se va discuta, de asemenea, și despre rolul organizațiilor non – guvernamentale într-o societate în care diversitatea și implicarea socială sunt concepte aflate într-o fază incipientă.
Întâlnirea va avea loc la sediul muzeului din Strada Londra nr. 39, București, în cadrul expoziției „Atipic. Drumul către ceilalți”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile și este permisă cu maxim 15 minute înainte de începerea evenimentului. Pentru cei care nu pot ajunge fizic, e bine de știut că evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a muzeului și pe pagina proiectului „Faces of Autism”.
Despre expoziția „Atipic. Drumul către ceilalți” și proiectul „Faces of Autism”
Evenimentul „Autismul – parte din diversitatea noastră” face parte dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc în cadrul expoziției „Atipic. Drumul către ceilalți”. În cadrul acestei expoziții se regăsesc fotografii făcute de David Stescu, un tânăr fotograf de 16 ani, cu autism. „Pentru el, geografia este o pasiune, iar călătoriile, pe care și le planifică temeinic, au un rol terapeutic. Cu fiecare nouă destinație, David avansează în procesul său de formare, iar cu fiecare fotografie își afirmă propria cale și propriul canal de comunicare într-o lume majoritar tipică”, transmit reprezentanții muzeului. Expoziția, realizată împreună cu inițiatorii proiectului „Faces of Autism”, Teodora și Mihai Stescu”, e menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la autism, o misiune la care muzeele contribuie din ce în ce mai mult.
Faces of Autism este un proiect care prezintă portrete ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism. Pe de altă parte, el urmărește și explorarea multiplelor fețe ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală. Fiecare portret este un îndemn către societate să sprijine orice individ în a-și dezvolta abilități care să-i permită relaționarea atât de necesară în viața cotidiană. Fotografiile sunt făcute exclusiv de David Stescu, iar poveștile sunt scrise de Mihai Stescu, tatăl lui David.