În România încrederea în conducerea politică și în instituțiile democratice este foarte redusă. La fel și participarea tinerilor la activități democratice, cum ar fi votul. „Având în vedere protestele și petițiile petrecute în ultimii ani, unde tinerii au jucat un rol semnificativ, credem că lipsa lor de participare la alegeri nu se datorează indiferenței politice, ci unei carențe socio – economice pe care școala își asumă responsabilitatea de a o repara”, se arată în prezentarea proiectului.
ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Ea ne-a oferit mai multe detalii despre proiectul ASPYRE. Denumirea sa e o prescurtare ce vine de la Acțiuni de Sprijin a Participării Tinerilor prin Educație Relevantă. Inițiativa are ca scop sprijinirea tinerilor astfel încât aceștia să acceseze propriile drepturi și privilegii în luarea deciziilor democratice. În acest fel ei sunt determinați să fie proactivi și constructivi.
Ce presupune, concret, proiectul ASPYRE
ASPYRE va spori cultura democratică, precum și capacitatea și participarea activă a tinerilor. Acest lucru va fi posibil prin echiparea lor, și a celor care lucrează îndeaproape cu ei, cu abilități practice și instrumente pentru participare democratică activă și implicare civică. Profesorii, educatorii și cei care vor mai lucra cu tinerii vor beneficia de un set de instrumente practice. De asemenea, aceștia vor fi instruiți cu privire la modul de utilizare a acestor instrumente Proiectul presupune și un training și o platformă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din Cluj și Neamț care vor forma grupuri tematice de advocacy. Acest termen se traduce ca o activitate desfășurată de o persoană sau de un grup care urmărește să influențeze deciziile în cadrul instituțiilor politice, economice și sociale.
Poate cea mai interesantă componentă a proiectului e organizarea unei serii de cafenele politice. Acestea presupun întâlniri publice cu oficiali publici și factori de decizie. În cadrul întâlnirilor tinerii își promovează ideile, gândurile și preocupările în fața publicului larg. Factorii de decizie au rolul de a-i asculta și de a le răspunde într-un mod adecvat. „În vreme ce cafenelele politice funcționează întocmai precum o întâlnire de consultare publică între factorii de decizie și tineret, acestea vor fi facilitate în așa fel încât să promoveze dialogul, deschiderea și încrederea”, se mai arată în descrierea proiectului.
Proiectul este derulat prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Dicționar
Carență: lipsă, deficit care poate produce neajunsuri (în viața individuală sau socială);