Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Pasărea dodo, cel mai cunoscut animal dispărut
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre pasărea dodo, cel mai cunoscut animal dispărut. Oamenii de știință caută în prezent o metodă de a o readuce la viață.
Animalul despre care vorbim astăzi nu mai există. El este cel mai bun exemplu de animal care a dispărut din cauza oamenilor. Dodo nu mai trăiește pe Pământ din anul 1691. Noi nu vă spunem toate aceste lucruri ca să vă întristăm, ci să vă dăm speranță.
Oamenii de știință au descoperit recent un „specimen fantastic” de ADN de dodo. Aceasta era ultima piesă din puzzle-ul care ar putea să-i facă pe cercetători să reînvie pasărea. Anunțul a fost făcut de o echipă de biologi din cadrul Universității California(UC) din Santa Cruz.
Cercetătorii plănuiesc să readucă la viață mai multe animale
În ultimii ani a luat naștere un adevărat trend când vine vorba despre reînvierea animalelor de mult dispărute. Oamenii de știință se străduiesc începând din 2015 să readucă la viață mamutul lânos, animal care a trăit pe Pământ acum peste 4.000 de ani.
Deși clonarea mamiferelor este în prezent realizabilă, păsările prezintă anumite provocări. „Mamiferele sunt mai simple. Ele pot fi readuse la viață în același fel în care am creat-o pe oaia Dolly”, a declarat Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evoluționară în cadrul UC.
„Totuși, noi nu știm cum putem să clonăm păsări din cauza complexității modului de reproducere. Trebuie să gândim alte metode în care să putem realiza acest lucru. Cu toate astea, am încredere că vom reuși”, a adăugat cercetătoarea.
Niciun prădător natural înainte de sosirea oamenilor
Dodo a fost o pasăre nezburătoare din Mauritius, o insulă din Oceanul Indian. Ele au fost observate de europeni pentru prima dată în anul 1507. Dispariția acestei păsări se datorează intervenției umane. Oamenii ajunși pe insulă au introdus animale din afara ecosistemului. Înainte de sosirea oamenilor, Dodo se bucura de o viață simplă și lipsită de griji. Pe insulă nu exista niciun prădător natural.
Pasărea dodo era mai mare decât un curcan, greutatea sa fiind de aproximativ 23 de kilograme. Penele sale aveau o culoarea gri-albăstruie, capul era mare iar ciocul era negru și avea o lungime de 23 de centimetri.
Singurele rămășițe ale acestei păsări sunt un cap și un picior la Oxford, un picior la Muzeul Britanic, un cap în Copenhaga și mai multe schelete, complete sau incomplete, în mai multe muzee din Europa, Statele Unite și Mauritius.
Cine știe, poate în viitor această pasăre va deveni cel mai popular animal domestic. De asemenea, oare ce alte animale vor readuce la viață oamenii de știință? Noile descoperiri ar putea salva de la dispariție toate speciile de animale de pe glob.
Curiozități despre dodo
Majoritatea păsărilor dodo au fost vânate pentru a fi mâncate. Cu toate astea, ele nici nu erau atât de delicioase.
Pasărea dodo este menționată în celebra poveste „Alice în țara minunilor”.
Păsările zboară doar atunci când au nevoie. Având în vedere că se trage dintr-o specie de porumbel, și dodo avea această abilitate cândva. Totuși, datorită mediului sigur în care trăia, de-a lungul a sute de mii de ani el a ajuns să renunțe la zbor deoarece era o risipă de energie.