Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Dagestan, cea mai sudică regiune rusă. Aceasta este una dintre cele mai diverse regiuni, dacă nu chiar cea mai diversă, din Europa.
Dagestan, sau după numele oficial Republica Dagestan, este una dintre republicile ruse și se află în Caucazul de Nord de-a lungul Mării Caspice. Aceasta este cea mai sudică regiune a Rusiei și își împarte granița cu Azerbaijan și Georgia la sud și la sud-vest și cu cele două republici ruse Cecenia și Kalmikyia la vest și la nord.
Cel mai mare oraș al Dagestanului este Makhachkala care este și capitala. Populația țării este de 3,1 milioane de locuitori și este formată din peste 30 de grupuri etnice și 81 de naționalități. Datorită acestui fapt, Dagestan este una dintre cele mai diverse regiuni din lume. Republica are în total 14 limbi oficiale. Totuși, cea mai folosită este limba rusă.
Numele Dagestan are origini turcice și persane și se traduce în „țara munților”. Este și de înțeles de ce. Toată republica se află într-o zonă muntoasă din Caucazul de Nord. Cel mai înalt punct se află la granița cu Azerbaijan, se numește Bazardyuzyu și se află la o altitudine de 4.470 de metri.
În această zonă se află peste 1.800 de râuri. Cele principale sunt Sulak, Samur și Telek. În total, Dagestan are 405 kilometri de coastă la Marea Caspică, cel mai mare lac din lume. Climatul țării este fierbinte și uscat în timpul verii iar iernile sunt neiertătoare în zonele muntoase. Temperatura medie în luna ianuarie este de 2 °C, în timp ce cea din iulie este de 26 °C.
În primele secole d.Hr., Albania Caucaziană, adică regatul din zona Dagestanului de astăzi, a devenit vasal Imperiului Part, care mai apoi a devenit Imperiul Sasanid, cel de-al treilea Imperiu Persan.
De-a lungul anilor și Imperiul Roman a căpătat un interes pentru regiune. Astfel au avut loc mai multe conflicte între romani și sasanizi. Totuși, încercarea romană de a cuceri zona nu a avut succes. Chiar dacă romanii nu au reușit să pună stăpânire pe regiune, oamenii tot au început să se convertească la creștinism.
În secolul al V-lea, Sasanizii și-au întărit controlul asupra Dagestanului. Până în secolul al VI-lea, ei au construit o citadelă puternică la Derbent, adică în sudul regiunii, citadelă cunoscută astăzi sub numele de „Porțile Caspice”.
Totuși, citadela nu a putut să protejeze nordul regiunii de către huni. În timpul Imperiului Sasanid, regiunea sudică a Dagestanului a adoptat cultura persană iar capitala sa era Derbent. De-a lungul anilor, așa cum dacii au fost romanizați, așa au fost și locuitorii din sudul Dagestanului „persanizați”, fapt ce poate fi observat și în ziua de astăzi.
În anul 664, persanii din Derbent au fost înlocuiți de arabi. Chiar dacă populația din Derbent s-a ridicat împotriva arabilor în anii 905 și 913, islamul a fost adoptat în cele din urmă de toate centrele urbane. Până în secolul al XV-lea, creștinismul a dispărut complet din Dagestan. Biserica din Datuna care a fost construită în secolul al X-lea este ultima rămășiță a prezenței creștinismului în regiune.
La începutul secolului al XIII-lea a venit rândul mongolilor să pună stăpânire pe zonă. Aceștia au cucerit Derbent și zonele din jur între anii 1236 – 1239. Cu toate astea, prezența lor nu a fost de lungă durată.
La începutul secolului al XVI-lea, persanii conduși de Imperiul Safavid și-au reconsolidat controlul asupra regiunii. Acest control avea să reziste până în secolul al XIX-lea. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea au fost puse pe hârtie primele tradiții ale zonei iar comunitățile din regiunile muntoase numite djamaat au căpătat tot mai multă autonomie.
Și rușii au devenit interesați de regiune. Sub Petru I al Rusiei, aceștia au pus stăpânire pe Dagestan pentru puțin timp în secolul al XVIII-lea, în timpul Războaielor Ruso-Persane care au avut loc între 1722 – 1723. Totuși, în urma Tratatului de la Ganja din anul 1735, teritoriile s-au întors sub conducerea persană.
Între anii 1730 – 1740, Persia a început o nouă campanie de cucerire a regiunii. Scopul era de a prelua controlul asupra întregii zone. Această campanie a avut succes, chiar dacă câteva grupuri etnice din Dagestan au câștigat unele bătălii.
În anul 1796, rușii au încercat din nou să preia controlul asupra regiunii, încercare care a eșuat din cauza unor probleme interne. Aceste probleme au forțat Rusia să părăsească complet regiunea Caucazului. Astfel, persanii au recăpătat iarăși controlul asupra Dagestanului.
Abia în urma unui nou război Ruso-Persan care a avut loc între anii 1804 – 1813, Rusia a reușit să pună stăpânire pe regiune. După anul 1813, Persia a fost nevoită să cedeze și regiunea sudică a Dagestanului, zonă unde se afla și capitala Derbent. În anul 1828, Tratatul de la Turkmenchay a consolidat controlul rus asupra teritoriului.
Conducerea rusă nu a fost deloc pe placul oamenilor care trăiau în munți. Aceștia erau forțați să plătească taxe mari, să-și părăsească locuințele și să construiască fortărețe pentru ruși. Astfel, populația s-a răsculat împotriva Rusiei. Acest Război Caucazian a durat până în anul 1864. Dagestan și Cecenia au profitat de Războiul Ruso-Turc, care a durat între anii 1877 – 1878 pentru a se răscula împreună împotriva Imperiului Rus.
Pe 21 decembrie 1917, Dagestan și restul regiunii Caucazului și-au declarat independența față de Rusia, formând un singur stat numit Republica Muntoasă a Caucazului de Nord. Aceasta a fost recunoscută de majoritatea puterilor lumii. Capitala noului stat a fost mutată la Temir-Khan-Shura, în Dagestan.
Primul prim-ministru al țării a fost Tapa Chermoyev, un om de stat din Cecenia. Cel de-al doilea prim-ministru a fost Vassan-Girey Dzabagiev care în anul 1917 a scris prima constituție a țării și care în anul 1920 a fost reales pentru un al treilea mandat.
Această nouă republică nu avea să supraviețuiască foarte mult. În urma Revoluției Bolșevice, rușii au pus din nou stăpânire pe regiune. Astfel a fost creată Republica Autonomă Socialistă Sovietică Dagestan, pe 20 ianuarie 1921. La sfârșitul Uniunii Sovietice, adică în anul 1991, Dagestan s-a declarat o republică în interiorul Rusiei.
Pe 7 august 1999, un grup islamist din Cecenia a lansat o invazie militară în Dagestan. Aceștia aveau scopul de a crea un stat islamic independent. Invadatorii au fost sprijiniți de o parte din populația locală dar au fost înfrânți de forțele militare ruse și de armata locală.
După cum ați văzut, viața în Dagestan nu a fost una ușoară. În urma a zeci de invazii, Dagestan a rămas o regiune extrem de săracă și violentă. Unii consideră Dagestan ca fiind una dintre cele mai periculoase regiuni din Europa, dacă nu chiar cea mai periculoasă. Din această cauză, wrestlingul a devenit răspunsul locuitorilor în fața stresului și al violenței la care au fost și sunt expuși non-stop.
Acest sport nu este costisitor iar sălile de wrestling au ajuns să fie chiar și un fel de grădinițe pentru copii. Părinții îi lasă pe cei mici în grija antrenorilor în perioada în care aceștia sunt la serviciu. În timp ce tinerii cresc, antrenorii devin un fel de mentori și de ghizi în viață.
Munca, disciplina și respectul sunt principalele valori insuflate de către antrenori. Mai ales în Dagestan, aceste valori sunt foarte importante. Antrenamentele sunt formate din ore întregi de perfecționare a tehnicii și de lupte. Aceste activități canalizează energia tinerilor în ambiții și țeluri constructive.
Cu toate astea, femeile au început să participe la această activitate abia recent. Valorile tradiționale, religioase și culturale au evoluat greu, dar au fost destul de flexibile încât să le permită atletelor să obțină performanțe remarcabile la competiții ruse, europene și chiar mondiale.
Țelul tinerilor wrestleri din Dagestan este aurul olimpic. La Olimpiada de la Rio din 2016, luptătorii din Dagestan au obținut cinci din cele 18 medalii disponibile. Abdulrashid Sudalaev este în prezent campionul mondial la categoria 97 de kilograme. În trecut, el a fost campion olimpic la categoria 86 de kilograme.
Un alt cunoscut atlet din Dagestan este Khabib Nurmagomedov. Dacă sunteți fani ai luptelor cu siguranță ați auzit de el. În liga UFC, acesta are un record de 29 de victorii și nicio înfrângere. Unii îl consideră ca fiind unul dintre cei mai buni luptători din toate timpurile. În penultima sa victorie contra Dustin Poirer, dagestanezul a fost plătit peste cinci milioane de dolari.
Povești precum cele ale lui Sudalaev și a lui Nurmagomedov îi inspiră pe tinerii luptători să-și urmeze ambițiile. Chiar dacă nu reușesc să ajungă la cel mai înalt nivel, mulți luptători devin ulterior antrenorii care pregătesc viitoarele generații de campioni.
Sursă foto: businessinsider.com, moonshineandminibuses.com, dagsmu.com, adventure-dream-team.com, themoscowtimes.com, peakvisor.com, timesofisrael.com, rbth.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Sri Lanka, țara locuită din Epoca de Piatră