Duminică va fi cea mai scurtă zi din an. Are doar 23 de ore
Duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an. Din păcate, asta înseamnă că vom pierde o oră de somn. Știați că această schimbare are efecte negative asupra corpului nostru?
Unii s-ar putea gândi că solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an. Acest lucru este valabil doar parțial. De fapt, ziua în care are loc trecerea la ora de vară este cea mai scurtă zi. Ea ține doar 23 de ore.
Copii, pregătiți-vă să dați ceasul înainte. Evident, dacă aveți smartwatch, nu e cazul. Duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an. Din anul 1997, schimbarea fusului orar se face în ultima duminică din luna martie. Cu toate astea, au existat mai multe inițiative de renunțare la acest obicei.
Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară a fost subiectul a nenumărate dezbateri în cadrul parlamentului european în ultimii ani. Europarlamentarii au recomandat renunțarea la schimbarea orei încă de la începutul anului trecut. Cu toate astea, decizia de renunțare a fost lăsată pe umerii fiecărui stat membru în parte.
Cetățenii europeni vor să renunțe la schimbarea orei
Cetățenii europeni s-au arătat tot mai nemulțumiți de această schimbare a orei, de două ori pe an. Din această cauză, europarlamentarii au intensificat eforturile de a răspunde la dorința acestora.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Uniunea Europeană, 4,6 milioane de oameni resimt discomfort fizic și mental din cauza modificării orei. Mulți întâmpină, de asemenea, și probleme în a adormi. În unele cazuri, cetățenii ajung să sufere chiar și de insomnii.
Aproape 40% dintre respondenți au precizat faptul că schimbarea orei cauzează probleme de concentrare. Totodată, o treime a declarat că se simt irascibili, obosiți și au chiar dureri de cap.
Și specialiștii consideră că această schimbare ce are loc de două ori pe an poate fi dăunătoare sau chiar devastatoare pentru sănătatea noastră. Cadrele sanitare și experții în domeniul medicinei susțin că ea poate să ne afecteze negativ organismul.
Care sunt efectele trecerii la ora de vară
Conform studiilor, o persoană are nevoie de una sau de două săptămâni pentru a se obișnui cu noul fus orar. Schimbarea rutinei și a orelor de somn pot declanșa mai multe simptome. Printre acestea se numără: insomniile, nervozitatea, oboseala, durerile de cap, amețeala, durerile musculare, anxietatea, irascibilitatea, tulburările de concentrare și chiar modificarea apetitului.
Ideea schimbării orei i-a aparținut cunoscutului Benjamin Franklin care a inventat conceptul în anul 1784. Totuși, noul sistem a fost introdus abia în anul 1916 de către germani.
România a început să folosească ora de vară în anul 1932. Acest fus orar avea să fie valabil între 22 mai și 2 octombrie. Inițial, ora de vară nu a rezistat foarte mult, cetățenii renunțând la ea complet între anii 1941 – 1979. În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, convenție care este valabilă și în ziua de astăzi.