Poliția împlinește 200 de ani. Copiii sunt invitați să descopere cu ce se ocupă, în realitate, polițiștii
Poliția Română împlinește 200 de ani. Cu această ocazie, Inspectoratele de Poliție Județene au pregătit evenimente speciale pentru cei curioși.
Ziua Porților Deschise la IPJ Timiș
Pe data de 25 martie 2022, Poliția Română împlinește frumoasa vârstă de 200 de ani. Cu această ocazie, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a decis să sărbătorească într-un mod special.
Copiii și părinții lor sunt invitați joi, 24 martie, începând cu ora 10:00, la ZIUA PORȚILOR DESCHISE, un eveniment care se va desfășura la sediul Inspectoratului Județean Timiș. Aici veți avea șansa să participați la activități dedicate Zilei Poliției Române.
Vizitatorii vor avea șansa să admire îndeaproape dotarea tehnică a polițiștilor. Este vorba despre echipamentul și armele din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Direcției de Ordine Publică și a laboratorului criminalistic. De asemenea, cei prezenți vor asista și la demonstrații de luptă care cu siguranță vă vor impresiona.
Chiar și micii polițiști blănoși vor fi prezenți la eveniment. La activități vor participa șase câini împreună cu polițiștii care îi au în dotare. Cei mai buni prieteni ai omului își vor demonstra calitățile în fața publicului. La final, ei vor sta chiar și la poza precum niște adevărați eroi.
Nu în ultimul rând, la eveniment vor fi expuse și autospeciale din dotarea Serviciului Rutier, Ordinii Publice, Serviciului Criminalistic, Serviciului Pentru Acțiuni Speciale și Centrului de Reținere și Arestare Preventivă precum și standuri cu materiale informativ-preventive ale Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității. Precum în cazul evenimentului care s-a desfășurat de Ziua Copilului, cei mici se vor putea fotografia la final la volanul vehiculelor.
Activitățile din județul Alba
Și polițiștii din județul Alba au decis să marcheze această aniversare deosebită prin activități cu publicul. Astfel, în perioada 22 – 24 martie vor avea loc de activități de promovare a profesiei de polițist care se vor adresa tinerilor.
Caravana promovării profesiei de polițist va fi prezentă în unități de învățământ din Cugir, Aiud, Blaj, Vinerea, Șibot și Ciumbrud. Polițiști de la Serviciul Pentru Acțiuni Speciale, prevenire, siguranță școlară, ordine publică și rutieră vor prezenta beneficiile carierei de polițist și condițiile de admitere la școlile de poliție.
În cadrul proiectului, intitulat „Polițist pentru o zi”, miercuri, 23 martie, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale vor fi gazdele unor tineri care doresc să devină polițiști. Aceștia vor participa la un antrenament fizic și vor purta elemente de echipament din dotarea polițiștilor.
Vineri, 25 martie, începând cu ora 10,00, în Piața Cetății din Alba Iulia, vor avea loc activități demonstrative și vor fi expusese mijloace de intervenție. La aceste activități sunt invitați să participe toți cei interesați să interacționeze cu polițiștii.
Cum a luat naștere Poliția Română
Primele atestări ale unui serviciu de poliție de pe teritoriul actual al Țărilor Române datează de pe vremea lui Neagoe Basarab și a lui Mihai Viteazu, în secolul al XVI-lea. Atunci era menționată în documente instituția Agiei. Termenul de „agă” provine din sfera de influență turcească și a fost menționată pentru prima oară în Țara Românească în anul 1567. În anul 1592, acest termen a început să fie folosit și în Moldova.
Această instituție a continuat și în timpul lui Mihai Suțu, care a domnit între anii 1783 – 1802 în Țara Românească. În această perioadă a fost organizată paza Bucureștiului, s-au emis primele acte de identitate și s-a reglementat portul armelor.
În anul 1806, organele de pază ale Capitalei au primit denumirea generică de POLIȚIE. În anul 1822, Agia a primit primul său sediu în București. Tot în același an i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii primul său drapel.
Datorită importanței și semnificației sale, acest eveniment constituie un moment de referință în istoria Poliției Române. Înmânarea steagului dovedea practic funcționarea legală a acestei instituții de bază a statului.
Cu toate astea, abia în anul 1831 Agia a devenit oficial Poliție. În același an a fost creată și Poliția din Capitală. Atribuțiile sale erau apropiate de cele de astăzi. Poliția era responsabilă de ordinea și de paza orașului în timpul nopții și de păstrarea liniștii. De asemenea, ea supraveghea toate persoanele care intrau în oraș.