Podul de la Sighetul Marmației, transformat într-un pod al jucăriilor
Războiul din țara vecină, care încă continuă din păcate, a făcut ca mulți oameni să-și părăsească locuințele. Printre ei se numără și copii, iar mulți dintre ei nu înțeleg ce se întâmplă și de ce au fost nevoiți să plece de-acasă. Pentru a le alina din durere, podul de la Sighetul Marmației a fost transformat într-un pod al jucăriilor.
În momentul în care ajung la noi în țară, refugiații sunt întâmpinați de oameni care-i ajută cu tot ce au nevoie: asistență, mâncare, poate un loc unde să doarmă, produse de igienă etc. Nici polițiștii de frontieră nu sunt indiferenți. Ba din contră. Aceștia se implică cât de mult pot și s-au gândit și la cei mici. Podul istoric care face legătura dintre România și Ucraina, PTF Sighetu Marmației – PTF Solotvino, a devenit un pod al jucăriilor.
„Oamenii simpli, polițiștii de frontieră și voluntarii s-au îngrijit să amplaseze aceste jucării pe marginile podului. Astfel încât, la intrarea în România, copilașii care vin din Ucraina să poate să-și ia o jucărie de pluș. Zâmbetul copiilor în momentul în care își aleg jucăriile, bucuria acestora când primesc dulciuri și fructe de la polițiștii de frontieră pe arterele de control parcă mai alină durerea din ochii mamelor. În Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației polițiștii de frontieră acordă tot sprijinul necesar cetățenilor ucraineni care vin în țară. Dar își îndreaptă atenția și spre copilașii acestor mame”, se arată pe pagina de Facebook a Poliției de Frontieră de la Sighetu Marmației.
Ursuleții de pluș, jucăriile ce aduc fericire pe chipul refugiaților
Recent ȘTIRI PENTRU COPII a scris despre o altă inițiativă asemănătoare, legată de jucării de pluș. Tot din dorința de a aduce puțină bucurie pe chipul copiilor, Dan Ioan Crețescu merge săptămânal la vama Isaccea. Inițial a mers cu câțiva ursuleți de pluș pe care-i avea acasă, iar acum merge cu saci întregi.
„Am luat cinci ursuleți de pluș pe care îi aveam acasă, rămași de la băiatul meu, care are acum 30 de ani și îi păstra ca suvenir. Și am văzut că impactul asupra copiilor a fost unul uriaș. Cei mici s-au bucurat mai mult decât de ceaiul, ciocolata, pătura, mănușile și alte chestii pe care le primeau pe-acolo”, ne-a spus cel care a inițiat această campanie. Dan Ioan ne-a oferit mai multe detalii legate de operațiunea ursulețul de pluș. Am vorbit pe larg despre acest subiect aici.