Institutul Francez din Timișoara serbează Ziua Internațională a Francofoniei prin activități pentru elevi
Institutul Francez din Timișoara serbează Ziua Internațională a Francofoniei. Cu această ocazie, elevii sunt invitați să participe la o mulțime de activități, printre care și un FlashMob pentru refugiații din Ucraina.
Pe data de 20 martie se serbează pe tot globul Ziua Internațională a Francofoniei. Cu această ocazie, Institutul Francez din România îi invită pe elevii timișoreni luni, 21 martie, la o zi a porților deschise. Participanții vor avea șansa să viziteze Vila Kimmel – sediul Institutului, să-i cunoască pe membri și să descopere cum se desfășoară o zi din viața echipei Institutului Francez din Timișoara.
Pentru acest eveniment, organizatorii au pregătit o serie de activități care să celebreze francofonia. Începând de dimineață, de la ora 10:00, elevii vor putea participa la ateliere.
Membrii Institutului îi vor ajuta pe cei mici să facă cunoștință cu franceza. De asemenea, copiii vor putea vedea cât de distractivă poate să fie această limbă. Elodie Peurou, directoarea de cursuri, va susține, între 10:00 – 12:00, un curs demonstrativ de inițiere în limba franceză.
Solidari cu refugiații din Ucraina
De la ora 12:00, cei interesați sunt invitați la un GRAND FlashMob al păcii și solidarității. Este vorba despre o activitate pentru copiii mici și mari. Participanții își vor putea arăta solidaritatea față de refugiații din Ucraina.
Cei mici vor desena și vor lăsa mesaje pentru ucrainieni, acestea urmând să fie lipite pe peretele din Jardin Vivant. La acest eveniment au fost invitați și refugiații de la Centrul de Suport din Timișoara. Scopul este de a le oferi acestora câteva clipe de liniște și de a-i ajuta să se desprindă de haosul care le-a cuprins viețile.
Ziua Internațională a Francofoniei va continua cu o inițiere în Pétanque, un joc francez care se joacă cu ajutorul unor bile de metal. Scopul principal al jocului este de a arunca bilele de metal cât mai aproape de o țintă, o bilă colorată, numită cochonnet. Cel de-al doilea scop este de a reda zâmbetul copiilor, prezentându-le în același timp și cultura din Franța. Ziua porților deschise se încheie cu atelierul de povești L’heure du conte.
Ce este francofonia
Termenul de francofonie a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acesta descrie țările și persoanele vorbitoare de limbă franceză. Termenul a devenit mai popular în ultimele decenii. Prin francofonie s-a realizat un spațiu lingvistic ideal pentru schimburile culturale. Este și de înțeles de ce. Limba franceză a fost foarte importantă de-a lungul timpului pentru patrimoniul lingvistic și cultural al globului.
Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat pe data de 20 martie 1970, zi în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Internațională a Francofoniei. Organizația Internațională a Francofoniei reunește state și guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză. Printre acestea se află și țara noastră.