Centrul va avea o capacitate de 12 locuri și va oferi servicii integrate de îngrijire și recuperare pe perioadă determinată pentru copii și tineri cu vârste între 0 și 18 ani, dar și consiliere și îndrumare pentru familiile lor. Centrul va fi gata în anul 2025, iar organizația Hope and Homes for Children aproximează că în 10 ani peste 3.000 de copii din Iași și județele limitrofe vor putea beneficia de serviciile oferite. Concret, Centrul Respiro pentru copii cu dizabilități va oferi servicii de cazare, masă, supraveghere și îngrijire de către personal specializat, de kinetoterapie, consiliere psihologică, terapie ocupațională, asistență socială, logopedie, socializare, educație, abilitare/reabilitare, recreere și suport emoțional. Totodată, centrul va acorda consiliere, îndrumare și sprijin pentru părinții și aparținătorii copiilor.
Importanța unui astfel de centru
În județul Iași trăiesc peste 3.300 de copii și tineri cu dizabilități. Dintre aceștia aproape 500 se află în plasament. Pentru ca numărul lor să nu crească, atât copiii, cât și aparținătorii lor au nevoie de un astfel de centru. „Este foarte important un astfel de centru. Noi am mai avut un centru de acest gen. Se chema Centrul de Zi și părinții copiilor cu handicap îi duceau acolo. Un copil cu handicap se îngrijește greu. Îmi amintesc de cazul unei mame cu două fetițe care au sindrom Down. A părăsit-o soțul și le creștea singură. Era foarte, foarte greu. Nu putea să aibă un serviciu, iar la Centrul de Zi, prin serviciile oferite, îi făceam liberă bucata aceea din zi în care putea să meargă la serviciu și să câștige niște bani”, a explicat pentru ȘTIRI PENTRU COPII purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.
Centrul Respiro, „o gură de oxigen”
Centrul Respiro se construiește pe un teren pus la dispoziție de autoritățile locale, iar finanțarea e asigurată de MaxBet. „Cel mai urât sentiment este să simți că nu ai nicio șansă, să nu ai repere, să nu ai speranța că ziua de mâine poate să fie mai bună pentru că nu ai de unde să ceri ajutor. Pasiunea cu care Hope and Homes for Children ne-a prezentat povestea acestor copii cu dizabilități și atât de multe nevoi ne-a convins să punem umărul la schimbare.
Pragmatic, acest centru aduce un licăr de speranță în viețile atâtor oameni care sunt epuizați de greutățile creșterii unui copil cu nevoi speciale. De povara financiară, de faptul că societatea nu are timp de ei și de nevoile lor. E o gură de oxigen pentru mame care cu greu reușesc să aibă un loc de muncă și în același timp să ofere afecțiunea și grija de care un copil are nevoie. Fără să luăm în considerare problemele fizice sau psihice provocate de dizabilități.
Investiția făcută de MaxBet nu este o picătură într-un ocean. E doar un prim pas. E un exemplu care sper să fie urmat și de alte companii. Cărămidă cu cărămidă, donație cu donație, acești oameni primesc un sprijin real ca familia să nu le fie destrămată. Să nu renunțe la copii. Această donație este făcută și în numele angajaților MaxBet, oameni care au familiile lor și știu pe propria piele cât de complicat e să reușești să dedici suficient timp vieții personale. Dar în același timp să urmărești și dezvoltarea unei cariere. Cei 550.000 de Euro investiți în acest centru sunt în realitate o investiție în numele societății în care trăim, pentru societatea care nu a avut până acum timp să audă poveștile semenilor lor”, a declarat Ioana Bazavan, director MaxBet România.
Centrul Respiro răspunde unei nevoi acute
Organizația Hope and Homes for Children România nu e la prima inițiativă de acest gen. De mai bine de 20 de ani s-a implicat în dezvoltarea infrastructurii necesare protecției copilului. În prezent sunt funcționale 116 case familiale, două centre de tranzit, precum și centre maternale. „Această ultimă investiție — Centrul Respiro — răspunde unei nevoi la fel de acute. Una din împrejurările prin care copiii cu nevoi speciale ajung în sistem este și pentru că părinții sau aparținătorii lor nu au nicio clipă de răgaz pentru a-și rezolva alte probleme. Sau, pur și simplu, pentru a se odihni puțin. La Centrul Respiro, copiii își vor putea continua terapiile și vor primi îngrijirea de care au nevoie în scurtele perioade când părinții lor nu pot fi fizic prezenți.
Fără a putea lua o mică pauză de la efortul continuu pe care îl implică îngrijirea unui copil cu dizabilități, greul devine atât de apăsător încât părinții sunt nevoiți, uneori, să instituționalizeze copiii. Un centru de tip Respiro este tocmai supapa de care au atâta nevoie pentru a putea continua. Și pentru a-și ține copiii acasă. În acest fel, oferim un nou tip de suport. Cu impact pe termen mediu și lung prin care avem încredere că vom salva copii și părinți de la trauma și durerea separării”, declară Robert Ion. Acesta e director de Fundraising și Comunicare la Hope and Homes for Children România.