Expoziție inedită la Muzeul Național de Artă. Lucrările expuse au fost primite cadou
Știți că și voi, copiii, puteți să îmbogățiți un muzeu? Exact. Puteți dona opere de artă sau artefacte valoroase. Donațiile reprezintă o modalitate prin care obiecte deosebite ajung exponate într-un muzeu. Astfel, și alți copii și părinți le vor descoperi și se vor bucura de ele. Muzeul Național de Artă din Timișoara organizează o expoziție inedită de artă dedicată donațiilor dobândite de instituție.
Muzeul apreciază generozitatea donatorilor și în semn de mulțumire organizează o expoziție. În cadrul acesteia, o serie de lucrări emblematice și donații intrate recent în patrimoniul cultural al muzeului vor fi expuse publicului. Proiectul, „MNArT Don. Expoziție temporară dedicată donațiilor anuale”, se va întinde pe o perioadă de trei luni și va cuprinde activități educative, ateliere și tururi ghidate.
„Prin intrarea în colecția muzeului, exponatele devin accesibile unui public larg, format deopotrivă din iubitori de artă, precum și din cercetători și specialiști în domeniul muzeal. În expoziție sunt prezente lucrări care au fost donate începând cu anul 2021, opere ample, referențiale, realizate în tehnici diverse de artiștii Vlad Basarab, Suzana Fântânariu, Livia Mateiaș, Romul Nuțiu și Ciprian Radovan”, subliniază Andreea Foanene, curatoarea expoziției.
Vernisajul primei expoziții din cadrul proiectului va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 15:00. Intrarea este liberă.
Cum se fac donațiile către un muzeu
Așa cum vă amintiți, la rubrica noastră despre meserii am stat de vorbă cu muzeograful Marius Cornea, de la Muzeul Național al Banatului. Această instituție are o mare tradiție în îmbogățirea colecției prin donații și achiziții. În momentul interviului, Marius Cornea ne-a spus ce presupune meseria de muzeograf și ne-a povestit și despre donații și achiziții. Întregul material e disponibil aici.
Obiectele și operele de artă care se află într-un muzeu provin fie din achiziții, fie din donații. Adică fie muzeul a plătit pentru ele, fie oamenii le-au făcut cadou instituției. În ambele cazuri se au în vedere câteva criterii. „Se analizează fiecare propunere de achiziție sau de donație și se ține cont de mai multe elemente. Un element care este foarte important este istoria acelui obiect, vechimea, autenticitatea, originalitatea, circulația obiectului”, ne-a explicat muzeograful.
Poate că nu știați, dar chiar și copiii pot face donații. „E deja o tradiție de peste 100 de ani când la sfârșitul secolului al IX-lea se donau monede, medalii, documente. Monede găsite în timp ce ei săpau în grădina bunicilor. Inclusiv copiii pot să se numere printre donatori”, ne-a mai spus Marius Cornea.