Tot ce trebuie să știți despre norul de praf saharian care a ajuns în România și ne murdărește mașinile și hainele
Când s-au trezit de dimineață să-și ducă copiii la școală, părinții din vestul României au observat că au mașinile extrem de murdare. Toate arătau de parcă ar fi fost lăsată peste noapte într-un șantier. Pline de urme albe și roșiatice. „Vinovat” e norul de praf saharian care a ajuns în România.
Cei din Timișoara au avut parte și ei de această întâmplare neobișnuită. Peste noapte în orașul de pe Bega a plouat, iar în această dimineață ploaia continuă. Și, odată cu ea, mașinile, pervazurile, balustradele și chiar hainele puse la uscat sunt murdărite. Ce se întâmplă? „E un val de praf saharian cauzat de circulația vântului”, spun reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie. Practic, asupra țării noastre se abate în această perioadă un nor cu praf saharian. Vă explicăm în cele ce urmează despre ce este vorba.
Cum se formează norii de praf saharian și cum ajung în România
Așa cum îi spune și numele, norul e purtător de praf saharian. Acesta conține un amestec de nisip și praf din Sahara, zona deșertică ce acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord. Întrebarea pe care toată lumea și-o pune e: „cum ajunge el până-n în România?”. Ei bine, la fel ca în alte părți ale lumii, vântul poate sufla cu putere și deasupra deșerturilor. Fiind vorba de un loc atât de uscat, praful și nisipul se ridică în aer formându-se astfel acest nor de praf saharian. Mai simplu spus, norii deja existenți se murdăresc de praful care se ridică. Odată formați, acești nori pot ajunge la altitudini foarte mari și pot fi transportați în întreaga lume, acoperind mii de kilometri.
Norii despre care vorbim plimbă amestecul de nisip și praf saharian până în momentul în care, cum spunem noi, „îi prinde ploaia”. Urmele ce rămân pe mașinile și hainele noastre sunt cauzate de ploaia care a spălat practic norii de acele particule de praf. Deși noi vedem o simplă ploaie, urmele prafului saharian sunt vizibile după ce picăturile de apă se evaporă.
Fenomenul e unul cunoscut atât în lume, cât și în România. Cam în fiecare an, primăvara, avem parte de o astfel de ploaie care murdărește tot în urma ei. Însă, priviți partea bună: norii sunt acum curați, au scăpat de praful saharian.