Zeci de copii ucraineni au început școala în România
Zeci de copii ucraineni au început deja școala în România, încă de acum o săptămână. Mai mulți elevi, din diverse orașe, au acum colegi noi, colegi din Ucraina. Unitățile de învățământ din țară primesc copii refugiați și le oferă acestora aceleași drepturi pe care le au și elevii români.
„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educație în unitățile de învățământ din țara noastră, în aceleași condiții cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Acești copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Potrivit Ministerului Educației, copiii ucraineni pot fi integrați în unitățile de învățământ de la noi din țară ca audienți. Asta înseamnă că vor participa la ore, vor fi ascultați și examinați, iar notele pe care le vor obține vor fi trecute în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe.
Conform datelor furnizate în 10 martie de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, acolo au fost înregistrați nouă preșcolari / elevi ucraineni. Aceștia învață la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca; Colegiul de Telecomunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca; Grădinița cu Program Prelungit „Helene” Cluj-Napoca; Școala Gimnazială „Spectrum” Cluj-Napoca; Școala Primară „Ro Fin” Cluj-Napoca.
Elevi din rândurile refugiaților ucraineni au ajuns și în vestul țării
Și în județul Timiș au fost repartizați deja primii elevi ucraineni. În cursul zilei de ieri, 14 martie, au fost repartizați cinci elevi. Doi dintre aceștia, unul în clasa a IV-a și unul în clasa a X-a, vor învăța la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon din Timișoara, unitate de învățământ unde va fi trimis un cadru didactic din Timișoara sau inspectorul de specialitate ucraineană. Alți doi elevi care au fost repartizați ieri la Școala Gimnazială nr. 2 din Timișoara au cerut azi înscriere la Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 Timișoara, iar al cincilea elev a fost ieri repartizat la Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara.
În cursul zilei de azi au fost repartizați 12 elevi. Opt dintre ei vor învăța la Școala Gimnazială nr. 1 Sânicolau Mare: trei în clasa a VIII-a, trei în clasa a IV și doi în clasa I. Alți trei elevi, doi de clasa I și unul de clasa a VI-a, au fost repartizați la Găvojdia. Acolo sunt copii care cunosc sârba și ucraineana, deci se vor integra ușor. Cel de-al 12-lea elev a fost repartizat în clasa a V-a la Școala Generală nr. 24 Timișoara.
„Îi integrăm în clase și ne ajutăm de profesorii de limba engleză. Elevii din clasele mari știu engleză. Unde nu ne descurcăm cu cadre didactice intervenim prin meet cu colegele ce cunosc limba și sunt fie profesori, fie la învățământul primar. Deocamdată au statut de audienți. Majoritatea tranzitează țara noastră. Sunt printre ei și părinți cu copii, ce vor rămâne în Timișoara. Dacă hotărăsc să rămână, vor avea nevoie de echivalare studii, așa cum se face pentru orice copil venit din afara țării, ce vrea să-și continue studiile în România”, a precizat Aura Danielescu, noul inspector școlar general al județului Timiș.