Invențiile au schimbat viața oamenilor. Șireturile, o invenție foarte veche
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre șireturi, o invenție foarte veche. Mai veche decât ați crede.
Șireturile au o poveste interesantă. Practic nimeni nu știe cu exactitate când au fost folosite pentru prima dată. Conform locklaces.com, majoritatea mențiunilor indică faptul că șireturile sunt la fel de vechi ca și pantofii. Arheologii cred că popoarele antice foloseau șireturile pentru aceleași motive pentru care le folosim și noi în prezent, experimentând cu materiale pentru a influența confortul, ținuta și chiar stilul. Tot ei sunt de părere că în urmă cu aproximativ 5.000 de ani oamenii din peșteri foloseau modele specifice de șireturi pentru a face distincția între triburi. De-a lungul istoriei, pantofii și șireturile au evoluat odată cu omul, schimbându-se odată cu mediul înconjurător, cu tendințele modei și cu nevoile profesionale și recreative.
Cine a obținut brevetul pentru șireturi
Șireturile există de mii de ani, însă un brevet e invenție pentru ele i-a fost acordat englezului Harvey Kennedy în martie 1790. Totuși, acesta a adus o îmbunătățire majoră șiretului, atașându-i la capete o întăritură care să-l împiedice să se destrame. Noua formă a șireturilor s-a dovedit a fi un real succes. Totuși, pe la mijlocul secolului XX, alte tipuri de pantofi fără șireturi au început să câștige popularitate.
În 1968 Puma a fost prima companie de încălțăminte care a vândut adidași cu sistem de fixare Velcro, adică folosind scai. În mod surprinzător, noul stil a prins destul de repede, atingând un apogeu în anii 1980, mai ales în rândul părinților de copii mici, care căutau alternative mai rapide la șireturile tradiționale. Cu toate acestea, la începutul secolului XXI stilul și-a pierdut din popularitate. Asta din cauza aspectului său voluminos și învechit. Atât adulții, cât și copiii nu doreau să își limiteze stilul la selecția simplă de pantofi cu închidere Velcro. Următoarea noutate a fost reprezentată de șireturile elastice, ce nu trebuie legate. Acestea pot înlocui cu ușurință șireturile tradiționale și, în funcție de culoare sau model, pot da un aer cool fiecărei ținute.