Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie nobilă și frumoasă. Pentru a afla ce înseamnă să fii un învățător, noi am stat de vorbă cu Andrada Mazilu, învățătoare la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timișoara, care este de asemenea și membru și fondator al mai multor organizații pentru educație.
Meseria de învățător este una nobilă și frumoasă. Învățătorul nu doar ca îi învață pe cei mici lucruri care le vor folosi toată viața, precum să scrie și să citească, ci le este alături, îi descoperă, îi provoacă și, cel mai important, îi înțelege. Învățătorii ajung pentru copii un fel de al treilea părinte. Pentru a afla mai multe despre această meserie, noi am stat de vorbă cu Andrada Mazilu, care este învățătoare, dar și membru și fondator al mai multor organizații pentru educație.
Există două modalități prin care un tânăr poate ajunge învățător. Pentru început, cei interesați de această meserie pot urma un liceu cu profil pedagogic. Acolo înveți cum se face predarea, cum se organizează orele, înveți despre pedagogie și despre psihologia copiilor. La finalul liceului, tu poți să profesezi deja în domeniu.
A doua modalitate, este urmarea cursurilor Facultății de Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Această facultate te pregătește pentru două meserii: cea de învățător și cea de educator, adică acel cadru didactic din grădinițe.
Meseria de învățător este una obositoare. Deși mulți au impresia că învățătorii muncesc doar cât se află la școală, realitatea este alta. Un învățător lucrează mai ales în afara orelor. El trebuie să își pregătească dinainte cursurile și să și fie mereu în contact cu părinții. Conform Andradei, un învățător muncește undeva la 8 – 10 ore pe zi.
Uneori, să fii înconjurat mereu de copii poate deveni ușor obositor. Este dificil să îți păstrezi mereu calmul și să fii răbdător. Andrada ne-a povestit că uneori trebuie să explice același lucru de cel puțin 10 ori. Credeți că ați reuși să vă păstrați calmul în aceste condiții?
De asemenea, învățătorul are datoria să medieze problemele și conflictele și să gestioneze supărările celor mici. În interviul video, Andrada ne-a relatat o situație în care a ajuns în clasă și i-a găsit pe toți copilașii plângând din motive diferite. Pentru a afla cum a reușit să rezolve situația, fiți siguri că urmăriți interviul în întregime.
Filozofia educațională a Andradei este una simplă, dar foarte eficientă. În viziunea ei, învățarea este ca o călătorie care nu se termină niciodată. Acest lucru le-a fost explicat și copiilor din clasă. Ei trebuie să înțeleagă că nu se află într-o competiție împotriva celorlalți colegi, ci cu toții împreună sunt parteneri în acest drum al învățării.
Atunci când cineva nu înțelege ceva, grupul are responsabilitatea de a-l ajuta. Doar așa acesta poate să înainteze în călătorie alături de colegii săi. De asemenea, fiecare individ are propria sa “traistă plină cu bănuți”. Bănuții reprezintă cunoștințele acumulate pe parcurs.
Când cineva nu este atent la ore, trișează la un test sau nu-și face temele, această traistă se găurește și din ea pică bănuții. În acest fel Andrada și-a motivat elevii să învețe și să se ajute unii pe alții. Ea nu îi ceartă atunci când nu știu, și nici nu îi „scoate la tablă” pentru a-i face de râs în fața clasei. Ba din contră, cei mici sunt încurajați constant, atât de Andrada cât și de ceilalți colegi, și se străduiesc să învețe și să înțeleagă tot ce li se predă.
În această meserie, relația bună cu elevii este esențială. Cu toate astea, să ai o relație bună cu ei nu trebuie să fie principalul tău scop. Conform Andradei, o relație bună cu elevii este ceva ce se construiește în timp și care începe de la tine. Un învățător trebuie să-și deschidă inima către toți copiii. Deschizându-te în fața lor, îi inviți și pe ei să facă la fel, lucru care de cele mai multe ori se și întâmplă.
Flexibilitatea este o calitate de care un învățător are nevoie. Acesta trebuie să știe cum să-și adapteze orele la nevoile și pasiunile elevilor săi. De exemplu, Andrada a reușit să facă matematică o zi întreagă cu elevii săi folosindu-se de faptul că unul dintre aceștia avea un hamster care tocmai născuse nouă pui. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul de pe canalul nostru de YouTube.
Nu doar relația cu elevii este importantă, ci și cea cu părinții. Ei sunt partenerii învățătorilor în călătoria educațională a copiilor lor. Și această relație se dezvoltă în timp. Este esențial ca părintele să aibă încredere că specialistul în educație știe ce face. Comunicarea dintre învățător și părinți este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a elevului.
Andradei îi place foarte mult că se poate conecta cu elevii și că poate să fie sinceră și autentică. De asemenea, ea ne-a povestit că este o plăcere să ai șansa să îi conduci pe cei mici în această călătorie numită educație.
Cea mai importantă calitate a unui învățător este pasiunea. Aceasta este singura calitate ce nu poate fi învățată. Trebuie să îți dorești cu adevărat să profesezi în domeniu. În rest, răbdarea, organizarea și abilitatea de a putea să explici un lucru pe înțelesul copiilor pot fi învățate.
Andrada îi sfătuiește pe viitorii învățători să caute în jur oameni care îi inspiră și să încerce să-și dea seama cât de frumoasă poate fi această meserie. Ea speră ca un număr tot mai mare de tineri să intre în sistem deoarece este nevoie de profesori noi, cu o viziune modernă, care să fie alături de copii.
Acesta a fost interviul nostru pentru astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un învățător. Pentru mai multe detalii despre Andrada și despre activitățile organizațiilor ei urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi vă reașteptăm săptămâna viitoare cu o nouă meserie.
O meserie de care e nevoie în România. Ce face un profesor de sprijin ne spune Aura Danielescu