Copiii din Ucraina pot participa la activități educaționale chiar în locurile unde sunt cazați. Cum e posibil
Războiul din țara vecină a făcut ca zeci de mii de oameni să vină în România. Printre ei se află mii de copii. Ei au nevoie, pe lângă adăpost și mâncare, și de activități educaționale sau de divertisment. Acestea îi fac să uite de cele întâmplate și totodată le consumă energia într-un mod constructiv. În București, copiii din Ucraina pot participa la astfel de activități chiar în locurile unde sunt cazați.
Agenția V+O Communication a creat programul „Centrele de activități Kaia”, adică un program zilnic pentru copiii din centrele de refugiați organizate de către autorități. Programul include diferite activități pentru câteva ore pe zi: jocuri coordonate de voluntari, activități recreative precum dans, arte, magie, educație fizică. De asemenea, printre aceste activități se numără și unele educative. Copiii pot participa la cursuri de inițiere în limbile engleză și română, acestea fiind coordonate de profesori, studenți și elevi voluntari.
„Fac un apel la voluntari pentru acest demers prin care vrem să ajutăm copiii refugiați să beneficieze de o serie de activități peste zi, care să le asigure o minimă continuitate a educației și, în același timp, o ocupație. E un lucru benefic și pentru copii și pentru mamele lor. Majoritatea sunt epuizate emoțional și orice ajutor pe care îl putem oferi este binevenit”, a spus Loredana Vişa, director general V+O Communication și inițiator al programului.
Activitățile se desfășoară chiar în locul unde sunt cazați copiii
Programul este unul flexibil și asta fiindcă e gândit pentru a fi implementat direct în spațiile unde sunt cazați refugiații. Practic, voluntarii merg la copii, nu copiii la voluntari. De asemenea, programul este unul modular. Asta înseamnă că poate fi ajustat în funcție de necesități și disponibilități. „Ideea este să mergem acolo unde sunt copiii cu mamele lor. Pentru că nu putem pretinde că ar putea face naveta de la cazare la o anumită adresă dintr-un oraș străin. Dorim să oferim copiilor un program zilnic care să includă diferite activități timp de câteva ore, pentru a-i ține ocupați și pentru a oferi mamelor un moment de odihnă. Începem în București, vom face tot posibilul să organizăm astfel de centre și în alte orașe”, a explicat Loredana Vișa.
Fiecare dintre noi poate fi parte din acest proiect. Fie ca voluntar, fie contribuind cu o donație. Detalii despre program pot fi obținute la adresa de e-mail contact@kaiacenter.ro. Pentru înscrieri ca voluntari doritorii pot trimite un e-mail la adresa volunteer@kaiacenter.ro, iar pentru donații se pot cere detalii la donate@kaiacenter.ro.