COMORILE MUZEELOR. Creațiile Atipic(e) ale unui adolescent cu autism
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre „Atipic – Drumul către ceilalți”, cea mai nouă expoziție a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu proiectul „Faces of Autism”. Cu toții sunteți invitați să admirați un proiect fotografic deosebit a unui tânăr de doar 16 ani.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a lansat vineri, 11 martie 2022, cea mai nou expoziție a sa. Ea este intitulată „Atipic – Drumul către ceilalți” și îl are în centru pe David Stescu, un tânăr fotograf cu autism în vârstă de 16 ani.
Această expoziție este deschisă în perioada 11 martie – 8 mai 2022, la sediul muzeului din Strada Londra nr. 39, în București. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Prețul unui bilet este de 5 lei.
„Atipic – Drumul către ceilalți” este organizată de Muzeul Hărților și de inițiatorii proiectului „Faces of Autism”, Teodora și Mihai Stescu. Expoziția are ca scop creșterea nivelului de conștientizare cu privire la autism. Aceasta este o misiune socială la care muzeele contribuie din ce în ce mai mult.
Vom afla cum își plănuiește David călătoriile
Noua expoziție are în prim plan fotografiile lui David. Geografia este pentru el o pasiune, iar călătoriile, pe care și le planifică cu multă grijă, au un rol terapeutic. Cu fiecare nouă destinație, David avansează în procesul său de formare, iar cu fiecare fotografie își afirmă propria cale și propriul canal de comunicare.
În prima secțiune a expoziției veți putea empatiza cu emoția pe care o transmit peisajele naturale și urbane surprinse de David. Acestea au fost capturate în călătoriile sale din Australia, Maroc, Tunisia, Italia, Iordania și altele.
Camera lui David nu înregistrează doar secvențe din natură, ci și diversitatea naturii umane. În cel mai recent proiect fotografic al său, „Faces of Autism”, tânărul fotograf realizează portrete ale altor tineri cu autism. Scopul este de a ilustra multiple fațete ale autismului și de a încuraja integrarea acestor persoane în societate. În cea de-a doua secțiune a expoziției veți regăsi aceste portrete și veți afla povestea fiecăruia dintre protagoniști.
Colecția conține și suveniruri din țările vizitate de David
Prin fotografiile sale, David încearcă să creeze punți între el, personajele tipice și alți tineri cu autism. Expoziția de la Muzeul Hărților invită să ne deschidem sufletul și să ne folosim de aceste punți pentru a înțelege mai bine modul în care percepe el lumea.
În cadrul expoziției veți descoperi obiecte personale din „cufărul cu comori” al lui David, adică din colecția sa originală de suveniruri. De asemenea, veți învăța despre procesul tânărului de planificare a unei călătorii. O serie de materiale video cu rol educativ sau ilustrativ completează dinamic expunerea.