Cum pot intra elevii ucraineni în rețeaua școlară din Timiș. Totul e simplu și rapid
Românii se bucură de faptul că restricțiile din cauza pandemiei au fost înlăturate. Totuși, aproape de țara noastră e în desfășurare un război, iar la noi ajung în continuare multe mame cu copii. Așa cum spuneam și săptămâna trecută, județul Timiș e pregătit să primească elevi ucraineni. Inspectorul școlar general, Marin Popescu, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, cum pot intra elevii ucraineni în rețeaua școlară din Timiș.
Lucrurile se desfășoară cât se poate de simplu, dar mai ales rapid. Inspectoratul a înființat o comisie care va prelua solicitările venite din partea părinților care vor să-și dea copiii la școală. Mecanismul e unul simplu. Părintele merge la unitatea de învățământ la care vrea să-și înscrie copilul și cere să completeze o cerere în acest sens. Aceasta e prevăzută atât în limba română, cât și în limba ucraineană. Pe lângă datele personale, pe cerere trebuie trecute și informații precum: clasa în care e elevul în Ucraina și disponibilitatea de a participa la cursuri online. Cererea va fi însoțită și de copii ale actelor, asta în cazul în care ele există.
După completarea cererii aceasta e trimisă de unitatea de învățământ către Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Acolo ea va fi aprobată de comisie, iar decizia va fi transmisă înapoi către unitatea de învățământ. Totul se va întâmpla așadar într-o singură zi.
Unitățile de învățământ care au personal cunoscător de limba ucraineană
Săptămâna trecută inspectorul școlar general a prezentat lista unităților de învățământ în care se studiază limba ucraineană ca limbă maternă. Ea poate fi consultată aici. Astăzi Marin Popescu a prezentat și lista cu unitățile de învățământ în care există cadre didactice cunoscătoare de limba ucraineană. Ele sunt următoarele:
Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Timișoara;
Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara;
Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara;
Liceul Teoretic William Shakespeare Timișoara;
Școala Gimnazială Știuca;
Școala Gimnazială Bethausen;
Școala Gimnazială Livezile;
Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” Lugoj;
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Paunescu” Recaș;
Școala Gimnazială Mașloc.
La aceste unități de învățământ se adaugă și una privată și anume British International School of Timișoara. Marin Popescu spune că a fost constatată o problemă, și anume cea legată de situația în care un elev care stă aproape de o școala unde nu se studiază ucraineană nu știe engleză și nici limba română. Inspectorul școlar general spune că astăzi se va analiza situația pentru a găsi o soluție potrivită atât pentru profesori, cât și pentru elevii ucraineni. „Vom trece și la următorul nivel, dacă e cazul, și vom folosi și profesori de limba rusă”, a spus Marin Popescu. Tot el spune că momentan nu există nici o solicitare oficială din partea vreunui părinte, dar există solicitări verbale.
Mai multe informații legate de înscrierea elevilor ucraineni în unitățile de învățământ din județul Timiș vor fi disponibile în curând pe site-ul inspectoratului, aici.