Ziua păpușii Barbie. Cum a evoluat cea mai iubită păpușă
Astăzi sărbătorim Ziua păpușii Barbie. Această jucărie iconică a distrat de-a lungul timpului generații întregi de copii, dar a și fost subiectul unor controverse.
Astăzi sărbătorim în toată lumea Ziua păpușii Barbie. Știați că numele complet al acesteia este Barbara Millcent Robert? Barbie și prietenii ei ajută de generații copiii să se joace într-un mod creativ. Această zi sărbătorește evoluția păpușii de-a lungul ultimelor decenii.
9 martie este ziua de naștere oficială a lui Barbie. Ea a fost adusă în atenția publicului pentru prima dată în această zi, în anul 1959, la Târgul Internațional de Jucării din New York. Păpușa a fost creată de Ruth Handler, soția co-fondatorului uneia dintre cele mai mari companii de jucării din lume, Mattel Inc.
Ideea păpușii Barbie a venit în timp ce Ruth își urmărea fetița jucându-se cu păpușile de hârtie. Ele erau foarte populare la acea vreme. Ruth a observat că fetița se distra oferindu-le păpușilor roluri de adulți. Acela a fost momentul în care a realizat că piața jucăriilor avea nevoie de ceva mai mult.
Subiectul mai multor controverse de-a lungul timpului
Chiar dacă au avut succes, păpușile Barbie au fost criticate de mulți din diverse motive. În primul rând, oamenii considerau că aceste păpuși promovează o siluetă ideală imposibilă de atins de către fete. Acest lucru ar fi putut să le afecteze încrederea de sine. În anul 1994, o echipă de cercetători finlandezi au ajuns la concluzia că, dacă Barbie ar fi o femeie reală, ea nu ar fi avut destulă grăsime încât să poată menstrua. De asemenea, Barbie promova un stil de viață materialist, plin de mașini scumpe, vile și haine de firmă, lucru ce putea să-i facă pe copiii din familii cu o situație financiară nefavorabilă nesiguri pe ei.
Cu toate astea, mulți au lăudat păpușa Barbie pentru că, spre deosebire de alte păpuși ale vremii, ea nu promova roluri de gen. Mai exact, Barbie nu era nici educatoare și nici asistentă medicală, ci o femeie modernă și independentă din punct de vedere financiar. Printre meseriile pe care le-a avut Barbie de-a lungul timpului se numără cea de astronaut, atlet olimpic, doctor, pilot de avion și chiar candidat la președinția Statelor Unite.
În ultimii ani, Barbie nu s-a mai bucurat de aceeași popularitate pe care o avea acum câteva decenii. Apariția păpușilor Bratz, schimbarea standardului de frumusețe al societății și noile mișcări de acceptare a corpurilor noastre erau să facă din sărbătorita zilei de astăzi o jucărie a trecutului.
Simbol al acceptării corpurilor noastre
Totuși, Barbie nu s-a dat bătută. Compania a înțeles că nu doar copiii sunt principala lor țintă de marketing, ci și mamele millenials care se jucau cu păpuși în copilărie. Directorii companiei au decis să transforme păpușa care cândva promova un ideal greu de atins într-o păpușă care să ne facă să ne simțim bine în pielea noastră.
Din această cauză, Barbie a lansat în ultimii ani o serie nouă de păpuși. Acum, corpurile păpușilor nu mai erau identice, ci aveau înălțimi și greutăți diferite. Copiii, dar și adulții, se puteau identifica mai ușor cu ele.
Cu toate astea, aceste schimbări nu pot fi acceptate și normalizate peste noapte. Un experiment organizat de companie a pus mai mulți copii să se joace cu păpuși cu un corp mai grăsuț. Pentru fiecare participant, faptul că păpușa nu era slabă era cel puțin ciudat, pentru unii fiind chiar o problemă. Va fi nevoie de timp până ce societatea nu va mai rămâne blocată pe aceste aspecte, ci se va gândi la păpușile cu corpuri care nu sunt ideale ca la simple păpuși obișnuite și drăguțe.