Războiul din Ucraina face victime printre animale. Cele de la Grădina Zoologică Kiev se confrunta cu mari probleme
Războiul din Ucraina a făcut victime în rândul oamenilor. Din această cauză, foarte mulți au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a trăi într-un loc mai bun. Totuși, ce se întâmplă cu animalele de la grădina zoologică din Kiev? Sunt acestea îngrijite în continuare?
Chiar dacă o parte dintre ucrainieni au reușit să părăsească țara, mulți încă sunt blocați în zone de conflict. Totuși, nu doar oamenii suferă în această situație tensionată, ci și animalele de la grădinile zoologice.
Horace, elefantul asiatic, este atât de speriat de explozii încât îngrijitorii au fost nevoiți să-i dea sedative. Zebrele care sunt ținute înăuntru s-au panicat atât de tare la auzul sunetelor de împușcături încât au alergat direct într-un perete. Lemurul Maya a fost atât de stresată încât și-a abandonat nou-născutul la naștere, acesta fiind aproape să moară. Iată numai câteva exemple, semnalate de Washington Post.
Grădinile zoologice sunt victime colaterale ale conflictelor armate de pe glob. Acum și cea din Kiev resimte acest lucru. Animalele devin din ce în ce mai stresate. Ele se sperie de sirenele care anunță atacuri aeriene în timpul zilei și de sunetele de gloanțe.
50 de îngrijitori își riscă viața pentru a avea grijă de animale
Pentru a avea grijă de ele, 50 de îngrijitori de la grădina zoologică din Kiev s-au mutat permanent alături de animale. Aceștia au adus cu ei încă 30 de membri din familie.
În timpul raidurilor aeriene, îngrijitorii se ascund în unul dintre cele două adăposturi ale grădinii zoologice. Primul se află în arealul destinat păsărilor, în timp ce al doilea să află în zona acvariilor care încă nu au fost finalizate. Din nefericire, animalele mari, precum elefanții, nu pot fi adăpostite în aceste buncăre.
„Nu au loc să alerge sau să se ascundă”, a declarat, conform The Washington Post, Kyrylo Trantin, directorul grădinii zoologice. „Odată ieșite din grădina zoologică, animalele au și mai puține șanse de supraviețuire decât oamenii. Vor fi pe străzi lângă tancuri.”
În Kharkiv, un oraș din estul Ucrainei, grădina zoologică a fost distrusă în urma unor lupte recente. „Unele animale au fost rănite, iar altele ucise”, au declarat reprezentanții grădinii zoologice pe pagina de Facebook. „Încă au loc lupte în zona grădinii zoologice așa că, din păcate, vor mai avea loc pierderi”.
Animalele de la grădina zoologică din Kiev nu pot fi transportate în afara țării
Acesta este coșmarul pe care îngrijitorii de la Grădina zoologică din Kiev vrea să-l evite. Un adăpost de animale sălbatice din afara Kievului a mutat deja mai multe animale în Polonia. Printre animalele transportate se numără și câțiva lei și tigri. Totuși, acest proces ar fi mult mai dificil pentru animale precum elefanții, mai ales în această perioadă de război.
Ivan Rybchenko, în vârstă de 33 de ani este unul dintre îngrijitorii care încă vin la serviciu pe bicicletă. Vineri, 4 martie, acesta s-a aplecat deasupra unui spațiu destinat girafelor pentru a-i da o banană lui Dguto, una dintre cele două girafe în vârstă de 17 ani de la grădina zoologică. În fundal se puteau auzi sunete de explozii. Cu toate astea, niciunul dintre cei doi nici măcar nu au clipit.
Contrat altor bărbați de vârsta sa, Rybchenko nu a vrut să se alăture forțelor locale pentru a lupta împotriva rușilor. Ucraineanul a decis că modul său de a se opune invaziei este de a ține animalele în viață. „Am grijă de girafe, căprioare și cai”, a declarat acesta. „Nu am cum să ajut în lupta împotriva rușilor deoarece asta ar însemna să las aceste animale să moară.”