De azi, masca nu mai e obligatorie, și nici certificatul verde. Apar schimbări majore în școli. Lista completă a relaxărilor
După aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, starea de alertă din România s-a sfârșit oficial. Asta înseamnă că vor apărea schimbări majore asupra modului în care ne trăim viața. Iată lista completă a relaxărilor.
Starea de alertă sanitară a fost instaurată în România acum aproape doi ani, pe data de 15 mai 2020. De atunci și până acum, noi ne-am confruntat cu cinci valuri ale pandemiei de COVID-19.
Astăzi, 9 martie, această stare de alertă s-a sfârșit oficial. Asta înseamnă că această zi este prima zi fără restricții după o perioadă de aproape doi ani. Măsura a intrat în vigoare la ora 00:00.
Ce înseamnă relaxarea măsurilor pentru educație
Ridicarea stării de alertă înseamnă pentru educație revenirea totală la modul cum se desfășura școala înainte de pandemie. Mai exact, predarea și examinarea online nu vor mai fi posibile iar masca în școli nu va mai fi obligatorie.
Nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID-19.
Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.
De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.
Totuși, ce se întâmplă dacă mai mulți copii din aceeași clasă se îmbolnăvesc de COVID-19? În această circumstanță, Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică din acel județ pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă timp de o anumit perioadă.
Practic, se vor instaura măsurile deja existente pentru orice tip de boli infecțioase, nu doar pentru infecția cu noul coronavirus. Asta nu înseamnă însă că toată școala va intra în carantină, ci doar clasa respectivă.
Când vine vorba despre învățământul superior, universitățile vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. Acolo unde nu este posibil acest lucru, Senatul universitar poate să decidă o perioadă de tranziție de la sistemul online la cel fizic.
Lista completă a relaxărilor
Ridicarea stării de alertă ne va schimba și modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Purtarea măștii nu va mai fi obligatorie nici în spații deschise, nici în cele închise. De asemenea, accesul în spații publice sau la evenimente este permis fără certificat verde COVID-19 și fără triaj epidemiologic.
Iată lista completă a relaxărilor
purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise
accesul în instituțiile publice, magazine, mall-uri sau la evenimente este permis fără certificat verde COVID-19 și fără triaj epidemiologic
activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise se pot organiza fără restricții
concertele, demonstrațiile, mitinguri și alte tipuri de întruniri se pot organiza fără restricții
intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că el este solicitat în continuare la intrarea în alte țări
Se sistează măsura suspendării activității, pe durată determinată, a operatorilor economici de tip cafenea, restaurant, etc
Încetează măsura organizării muncii la domiciliu
Se renunță la formularul PLF la intrarea în România
Fără carantină la sosirea în România pentru cei care nu au certificat COVID-19
Punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:
La frontiera româno-ungară: Carei, județul Satu Mare
La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir, județul Constanța.
Cu toate astea, nu trebuie să situația epidemiologică din țara noastră nu este încă ideală. Zilnic sunt detectate oficial în România peste 5.000 de cazuri noi. Chiar dacă măsurile de protecție nu mai sunt obligatorii, ele sunt în continuare recomandate de specialiști.