Cum arată azi prințesele. Nina de Seborga e una dintre ele
Albă ca Zăpada, Cenușăreasa și Rapunzel sunt doar câteva din prințesele pe care copiii, și mai ales fetițele, le îndrăgesc. Au rochii lungi, coronițe sclipitoare și sunt iubite de mai toată lumea. Cu ocazia zilei de 8 martie, fiindcă sărbătorim femeile din toată lumea, vom vorbi despre cum arată azi prințesele. Cea despre care vom vorbi e Prințesa Nina de Seborga.
Principatul din Seborga e una dintre cele două țări imaginare din Italia. Seborga nu e o țară propriu-zisă, ci mai degrabă un oraș care se autoproclamă independent. Și face asta de foarte mult timp. Prima mișcare de independență din Seborga a fost începută de un florar care se numea Giorgio Carbone. El susține că orășelul există ca stat independent încă din anul 954. Mai multe despre Seborga puteți afla intrând aici.
Acum să revenim la prințese. La cele din ziua de azi. Cele reale, nu din povești. Deși ne-ar plăcea poate ca prințesele să îmbrace rochii spectaculoase și să poarte coronițe pe cap, lucrurile nu stau chiar așa în realitate. Ca să fii prințesă nu ai nevoie nici de astfel de rochii și cu atât mai puțin de coroană. Nina Menegatto e numită Prințesă de Seborga, iar în continuare vă spunem cum a primit acest titlu.
Cine e Nina de Seborga
Nina Menegatto s-a născut în Kempten, Germania, în 6 noiembrie 1978. Ea vorbește fluent italiană, engleză și franceză și, evident, germană. De peste 15 ani este foarte activă și implicată în viața și activitățile din Seborga. Mare susținătoare a Principatului, din 2010 până în 2019 a fost aleasă de două ori de către seborgeni în funcția de Consilier de Coroană al Principatului Seborga, iar în ambele cazuri a fost responsabilă de Afacerile Externe. Cu aceasta funcție, ea a acționat pentru promovarea Principatului Seborga în străinătate din punct de vedere turistic, istoric și comercial.
După abdicarea prințului Marcello I de Seborga, ea a aplicat pentru a deveni prințesă de Seborga în 2 octombrie 2019. Câteva zile mai târziu, în 13 octombrie, Consiliul de Coroană a anunțat acceptarea candidaturii sale. Apoi, în 10 noiembrie 2019, ea a fost aleasă de seborgeni drept Prințesă de Seborga, prima femeie care a ocupat această funcție. Ea a învins-o pe cealaltă candidată, Laura Di Bisceglie, cu rezultatul de 122 la 69 (63,87% față de 36,13%). Învestitura oficială drept Prințesă de Seborga a primit-o oficial în 20 august 2020.
Prințesa are propria stemă
Dacă nu are o coroană pe cap, o are pe stema și pe bannerul personal pe care le-a primit de la Ezio Forcella, expert în heraldică. Conform celei mai vechi tradiții heraldice, forma stemei feminine este un romb. Câmpul stemei este format dintr-o tablă de șah de culoare alb și albastru, care reprezintă litera N (inițiala prințesei) în codul internațional de semne. Banda de pe mijloc reprezintă simbolul conducerii, deoarece ea a fost întotdeauna purtată de cele mai importante autorități civile și militare din întreaga lume. Galbenul și negrul sunt culorile tradiționale ale Hohenstaufen, împărați ai Sfântului Imperiu Roman și duci de Suabia, țara de origine a prințesei Nina.
Pe stemă se mai regăsesc și trandafiri, care au și ei o semnificație. În heraldică trandafirul e un simbol al frumuseții, al onoarei și al meritelor recunoscute. Pe stema prințesei Nina se află trei trandafiri, un număr asociat în general cu conceptul de perfecțiune. Inclusiv culorile de pe trandafiri au anumite semnificații. Roșul simbolizează noblețea, curajul, tăria de caracter, mărinimia și dorința. De asemenea, galbenul, combinat cu roși și negru, face aluzie la culorile vulturului imperial declinat însă în grația și frumusețea trandafirului.
Dicționar
Învestitură: act prin care cineva este învestit cu o demnitate;
Heraldică: disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul stemelor statelor, cu blazoanele caselor domnitoare, familiilor nobiliare, orașelor etc.