Județul Timiș e pregătit să școlarizeze copiii refugiați. Câte locuri sunt disponibile
De câteva zile vecinii noștri, ucrainenii, se află în război cu Rusia, iar mulți se refugiază la noi în țară. Astăzi, la conferința de presă susținută de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, a fost abordat și subiectul copiilor veniți din Ucraina. Conform inspectorului școlar general Marin Popescu, județul Timiș e pregătit să școlarizeze copiii refugiați.
Mii de familii se despart sperând că totul va trece și se vor revedea cu bine. Mamele și copiii pleacă din țară în timp ce tații rămân să lupte. Majoritatea refugiaților sunt în tranzit, adică nu vor rămâne la noi în țară. Totuși, printre ei se numără și persoane care rămân în România, printre care și copii. Așa cum spuneam, Timișul e pregătit să primească copii refugiați în unitățile de învățământ. La nivelul județului sunt opt unități de învățământ cu personalitate juridică (de la preșcolar până la liceu) în care se studiază ucraineana ca limbă maternă. În aceste unități învață 90 de preșcolari, 462 elevi de gimnaziu și 103 elevi de liceu.
În urma unei analize s-a ajuns la concluzia că există o disponibilitate de 360 de locuri pentru copiii ucraineni care vin la noi în țară. Ele se regăsesc în unitățile de învățământ din următoarele localități:
60 locuri la Știuca;
20 locuri la Bethausen;
50 locuri la Darova;
100 locuri la Mașloc cu școala din Remetea Mică și Alioș;
40 locuri la Victor Vlad Delamarina, structura Pietroasa Mare;
40 locuri la Banloc;
50 locuri la Barna, structura Pogănești.
„În toate aceste unități de învățământ avem profesori de limba ucraineană, majoritatea sunt calificați. Avem o singură zonă de necalificați, la Banloc. În plus, vom avea cu siguranță un sprijin și din partea elevilor vorbitori de limba ucraineană din aceste școli”, a spus astăzi Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Situația epidemiologică în unitățile de învățământ din județ
În cadrul conferinței de presă a fost prezentată și situația epidemiologică, iar trendul este unul descrescător în continuare. În Timiș nu mai există unități de învățământ trecute în totalitate în online din cauza Covid-19, ci doar clase / formațiuni (2.800 elevi învață online). În ceea ce privește testarea non-invazivă pe bază de salivă, un număr de nouă teste au fost raportate ca fiind pozitive. Dintre acestea, șapte au ieșit negative la testarea RT-PCR, unul pozitiv, iar pentru unul se așteaptă răspuns.